Curs d'alguerés d'Òmnium Cultural


L´associació cultural proposa cursos lliures de alguerés

Òmnium Cultural: cursos a l'Alguer


L'ALGUER - L'Òmnium Cultural de l'Alguer, continua la pròpia acció de difusió, promoció i ensenyament de l'alguerés, que de sempre ha caracteritzat aqueixa associació. Entre les diverses activitats en programa, considerada la bona reseixida del curs de l'any passat i la demana de continuar, l'Associació vol ofrir, també enguany, un Curs d'alguerés.

Així com l'any passat, lo curs és gratuït i és obert a tots: sigui a qui no parla l'alguerés i se vol acostar a aqueixa llengua, sigui a qui ja la parla i vol emparar a la llegir i a l'escriure. Per garantir a tots los participants la justa atenció, lo número de les inscripcions siguerà limitat.

Les llicions se tengueran als locals de l'associació, al carrer G. Mazzini, 99, cada dimecres a les hores 17.30, a partir del 12 de novembre. Per s'inscriure i per tendre ulteriors informacions se pot enviar una e-mail a “omnium.alguer@gmail.com” o telefonar al número 3450099227.






La federació d'AMPA's del País Valencià, Premi Bloc d'Honor 2014

Aquest passat diumenge 26 d'octubre la Confederació d'AMPA's del País Valencià, Confederació Gonzalo Anaya, va ser premiada amb el Premi Bloc d'Honor 2014.

Aquest premi (compartit amb el Bloc d'Estudiants Agermanats-BEA i la Coordinadora de Professorat Interí), es fa extensiu, doncs, a tota la comunitat educativa que lluita per una eduació pública, de qualitat i en valencià.

Des d'ExLL felicitem les entitats premiades per aquesta lluita (La Confederació GA i el BEA són adherides a la nostra plataforma) i animem tothom a seguir treballant plegats per la dignitat en l'ensenyament.


La Confederació d'AMPAs "Gonzalo Anaya" -integrada per FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA-València i FAPA Enric Valor Alacant-, va recollir el darrer diumenge d'octubre (26/10/2014) el Premi Bloc d'Honor, en nom de totes les mares i pares d'alumnes  que lluiten dia a dia per una escola pública, en valencià i de qualitat . El reconeixement Premi Bloc d'Honor, concedit per l'executiva del Bloc -Coalició Compromís- va dirigit a entitats i persones que, amb el seu treball i dedicació, dignifiquen la societat valenciana. , com va destacar la Secretaria d'Organització, Àgueda Micó.

  També  van rebre el Premi Bloc d'Honor   la Coordinadora de Professorat Interí, el Bloc d'Estudiants Agermanats del País Valencià i el col·lectiu Senyera Infinita d'Almenara. Menció especial a la lluita de les comunitats educatives que han patit l'eliminació de línies o que porten anys de reinvidicacions a l'espera de la construcció del centre educatiu com els CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs, el Pare Català i CEIP Ramiro Jover de València, el CEIP Emili Luch de Nàquera, el CEIP Herrero i CEIP Mestre Canós de Castelló, el Bracal de Muro, CEIP Bonavista i CEIP Martínez Vall de Ontinyent.
En nom de les 952 associacions de mares i pares d'alumnes federades va recollir el premi la presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya, Mª Dolores Tirado que va agraïr el reconeixement a l'executiva del Bloc -Coalició Compromís- i va assenyalar que era un premi compartit amb totes les federacions, ampas i mares i pares que formen part del moviment associatiu i que ens animava en la defensa de l'escola pública, en valencià i de qualitat.
"El Premi Bloc d’Honor ens anima i ens acompanyarà en la lluita per l’escola que volem:  l’escola pública, de qualitat i en valencià; una escola  que persegueix al màxim l’equitat; una escola on tots aprenem i generem coneixement, amb totes les tecnologies a l’abast,  on creixen els nostres fills i filles com ciutadans i  ciutadanes lliures, competents i capaços, amb cap i cor per estimar, respectar-se i conviure.  Una escola que no es retalla perquè és un servei públic bàsic i essencial perquè  és l’espai on es forma el futur de totes i tots, els nostres fills i filles", en paraules de Loli Tirado, presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya (discurs íntegre)


 

Activitats de les entitats associades d'Enllaçats per la Llengua (setmana del 20 al 26 d'octubre 2014)



Enllaçats per la Llengua:




Stei-intersindical Illes Balears:


Òmnium Cultural de l'Alguer:


Plataforma per la Llengua l'Alguer:


Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC):


Confederació Sindical Catalana (CSC):


USTEC-STEs-IAC:


Enllaçats No Acatem (ENA):


Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans:


Coordinadora Obrera SIndical (COS):


Associació Amics de la Bressola:


Moviment Franjolí per la Llengua:


STEPV-Intersindical Valenciana:


Acció Cultural del País Valencià (ACPV):


Federació d'Escola Valenciana (FEV):


Plataforma PROU:


Associació Cívica per la Llengua el Tempir:


Castelló x la Llengua (CxLL):


Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA):


Confederació d'AMPA's Gonzalo Anaya:


Agrupació Borrianenca de Cultura:

Suport a la vaga estudiantil al País Valencià

STEPV dóna suport les vagues estudiantils convocades aquesta setmana

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) dóna suport a les convocatòries de vaga dels sindicats estudiantils per als dies 21, 22 i 23 d’octubre.



El proper 23 d'Octubre estan convocades diverses manifestacions arreu del País Valencià contra la LOMQE i les retallades. Una vegada més la Comunitat Educativa torna e eixir al carrer per fer palés el seu rebuig a les polítiques educatives dels governs de Rajoy i de Fabra. Aquest fet no és una novetat: des de 1995 són moltes les ocasions en què els carrers de les nostres ciutats han vist com una marea humana els ha ocupat per reivindicar una educació per a totes i tots. 

El sector educatiu ha estat un dels més organitzats i combatius als darrers anys. La seua mobilització ha impedit o reduït els efectes d'una acció de govern contrària a l'escola pública i al personal que hi treballa. Una de les primeres declaracions del primer conseller popular va ser que calia invertir l'equilibri existent entre l'educació pública i privada. Quasí vint anys més tard no ho han aconseguit per la perserverància de la comunitat educativa valenciana. És cert que han aconseguit imposar lleis, decrets, resolucions, retallades? però malgrat tot això el seu objectiu fonamental no l'han pogut cumplir totalment. Tanmateix, durant un temps vam aconseguir acords importants sobre plantilles, condicions laborals i econòmiques? Uns acords que van reforçar el nostre sistema educatiu i millorar condicions de treball. Ara bé, des d'un temps fins ara mateix aquests acords han estat denunciats o incomplits per l'Administració valenciana que, sumats al nou acord d'interins, al decrets Vela, a l'acord Moragues, l'aprovació i implantació de la LOMQE, etc., deixen a l'educació en una situació complicada. També a les treballadores i treballadors de l'ensenyament. 

Front aquest context tan advers la resposta de la Comunitat Educativa no pot ser la resignació sinó la desobediència, la mobilització i la lluita. Per fer-ho possible cal estendre les plataformes per l'escola pública a barris, pobles? sumant la força dels pares i mares, del professorat, del PAS, de l'alumnat i del conjunt de la ciutadania en la defensa d'una escola pública, valenciana i de qualitat. D'aquesta manera podrem impedir que les polítiques educatives del govern espanyol i del govern valencià tinguen efectes negatius en la nostra escola i també canviar-les radicalment. Per tot açò, la millor continuar la tasca feta és acudir massivament a les manifestacions del 23 d'octubre i el dia 24 continuar en la lluita per eixa educació que totes i tots volem.





Comunicat conjunt dels sindicats d'estudiants






Activitats de les entitats associades d'Enllaçats per la Llengua (setmana del 13 al 19 d'octubre 2014)



Enllaçats per la Llengua:






Stei-intersindical Illes Balears:


Òmnium Cultural de l'Alguer:


Obra cultural de l'Alguer:


Plataforma per la Llengua l'Alguer:


Plataforma pel Dret a Decidir (PDD):


Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC):


Confederació Sindical Catalana (CSC):


USTEC-STEs-IAC:


Enllaçats No Acatem (ENA):


Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans:


Coordinadora Obrera SIndical (COS):


Associació Amics de la Bressola:


Moviment Franjolí per la Llengua:


STEPV-Intersindical Valenciana:


Acció Cultural del País Valencià (ACPV):


Federació d'Escola Valenciana (FEV):


Plataforma PROU:


Associació Cívica per la Llengua el Tempir:


Castelló x la Llengua (CxLL):


Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA):


Confederació d'AMPA's Gonzalo Anaya:


Agrupació Borrianenca de Cultura:







L’STEPV-iv, USTEC-STES (IAC) I L’ STEI APOSTEN PEL MODEL D’ENSENYAMENT EN CATALÀ



Els sindicats STEPV-iv, USTEC-STES (IAC) i STEI, amb representació majoritària a cada un dels respectius territoris en l’àmbit de l’ensenyament, reunits avui a Palma en una trobada sobre Llengua i Educació, manifestam el següent:
·        Denunciam l’estratègia, tant de l’Estat com d’algunes comunitats autònomes, de bastir una arquitectura normativa que va en contra de la normalització del català i de la bona pervivència  de la nostra llengua en el sistema educatiu.

·        Manifestam el nostre rebuig als intents dels diferents Governs de crear i d’atiar el conflicte lingüísic dins l’àmbit escolar, una situació que fins als darrers temps s’ha viscut dins una completa normalitat.

·        Reiteram que la millor manera de lluitar contra els intents que volen malmetre la presència de la nostra llengua en el sistema educatiu, sota el parany d’un ensenyament plurilingüe, són els arguments pedagògics  d’un model lingüístic que durant molt anys ha funcionat bé i que ha estat un veritable garant de l’èxit escolar i de la cohesió social.

·        Expressam, una vegada més, que som partidaris de la introducció de l’aprenentatge d’una llengua estrangera dins el nostre sistema educatiu, però exigim que es faci des del rigor i el màxim respecte als criteris pedagògics i que això no vagi en detriment de la llengua  catalana ni del seu aprenentatge.

·        Recordam a la ciutadania que, gràcies a les mobilitzacions i l’esforç de tota la comunitat educativa, s’han pogut tombar propostes tan agressives per a la llengua com el Decret del conseller valencià Font de Mora, o el recentment suspès Decret de Tractament Integrat de Llengües de les Illes Balears.


Per altra banda, s’ha acordat continuar treballant de manera unitària en defensa de la llengua i l’educació, i establir de manera conjunta estratègies per fer front a les polítiques dels diferents Governs en contra de la nostra llengua i la nostra cultura.    


Ciutat de Mallorca, 16 d’octubre de 2014

Realitat i vitalitat de la llengua catalana [exposició]

"1714-2014. Una llengua cap a la llibertat"

La Federació d'Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC) va inaugurar ahir 15 d'octubre la seva renovada exposició sobre la llengua catalana.

Durant una setmana es pot visitar a la seu de la Casa de València a Barcelona (carrer Còrsega, 335), regentat per l'Espai País Valencià, durant la tarda. L'exposició compta amb 18 panells que expliquen la situació de la llengua catalana arreu dels Països Catalans, així com altres temes com la història, el voluntariat o la presència a la xarxa.

Blanca Serra, vicepresedinta de la FOLC, va fer la introducció a la intervenció del comissari de l'exposició; Jordi Solé Camardons, que va remarcar la visió global de la llengua que transmet l'exposició.

Els organitzadors volen que l'exposició volti per tot el territori, i ja està previst que els panells viatgin per territori valencià, i més tard a Mallorca.

Enllaçats per la Llengua té una forta presència a l'exposició, apareix en el panell dedicat al voluntariat al costat d'altres entitats i el llaç amb la Senyera hi és present a dos panells més, el propi de les Illes Balears (d'on va sorgir el moviment) i a un altre titulat: "Una llengua per a tothom".

L'exposició també reivindica la importància de la llengua catalana quant al nombre de parlants a escala mundial (la 83ª llengua més parlada al món) i fa constar com molts autors han vinculat durant dos segles la llengua amb el territori, és a dir que ja personatges com Prat de la Riba, Pompeu Fabra o Joan Fuster veien en la unitat idiomàtica quelcom més que una simple comunitat cultural i defensaven que "llengua és nació".

En definitiva, una mostra molt complerta de la història i situació del català a les terres de parla catalana amb un enfocament modern i actual.


Trobada per la Llengua i l’Educació dels sindicats majoritaris de l’ensenyament als territoris de parla catalana


La Trobada per la Llengua i l’Educació tindrà lloc dijous a Palma

Els sindicats majoritaris de l’educació es reuniran per dissenyar polítiques conjuntes als territoris de parla catalana.
STEC-STES (IAC),  STEI – Intersindical, i STEPV – Intersindical Valenciana han organitzat una Trobada per la Llengua i l’Educació. Aquesta, que tindrà lloc a Palma el proper 16 d’octubre, servirà per posar en comú la situació lingüística i educativa dels territoris de parla catalana i per aprofundir en les estratègies comunes en la defensa de la llengua i l’educació.

USTEC-STES (IAC), STEI – Intersindical, i STEPV – Intersindical Valenciana, que són els sindicats majoritaris en Illes Balears, Catalunya i País Valencià respectivament, tenen un protocol comú i es reuneixen periòdicament per dissenyar polítiques comunes i accions unitàries a favor de l’ús i de l’ensenyament del català i de l’educació com un dret universal per a totes i tots. La situació actual, d’ofensiva contra la llengua catalana en tot el seu àmbit lingüístic i, especialment, en l’ensenyament, fa que siga del tot necessari l’intercanvi d’experiències i les actuacions conjuntes dels tres sindicats més representatius en cada àmbit territorial. En aquest context cal emmarcar la Trobada per la Llengua i l’Educació que tindrà lloc el proper dijous a la ciutat de Palma.

Palma, València, Barcelona, 14 d’Octubre de 2014

Activitats de les entitats associades d'Enllaçats per la Llengua (setmana del 6 al 12 d'octubre 2014)



Activitats de les entitats associades d'Enllaçats per la Llengua (setmana del 6 al 12 d'octubre 2014)





Enllaçats per la Llengua:








Stei-intersindical Illes Balears:



Òmnium Cultural de l'Alguer:


Obra cultural de l'Alguer:



Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC):


Confederació Sindical Catalana (CSC):


USTEC-STEs-IAC:


Enllaçats No Acatem (ENA):


Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans:


Coordinadora Obrera SIndical (COS):


Acció Cultural Països Catalans:


Associació Amics de la Bressola:


Moviment Franjolí per la Llengua:



STEPV-Intersindical Valenciana:


Acció Cultural del País Valencià (ACPV):


Federació d'Escola Valenciana (FEV):


Plataforma PROU:


Associació Cívica per la Llengua el Tempir:


Castelló x la Llengua (CxLL):


Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA):


Confederació d'AMPA's Gonzalo Anaya:


1714-2014 Una llengua cap a la Llibertat. Realitat i vitalitat de la llengua catalana [FOLC]

1714-2014 Una llengua cap a la Llibertat. Realitat i vitalitat de la llengua catalana

Inauguració de l'exposició dimecres 15 d'octubre a les 20 h a l'Espai País Valencià

L'exposició mostra en 20 plafons la realitat de la llengua amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua catalana. Expressa la realitat tal com és, subratllant la vitalitat de la llengua, malgrat els segles de persecució lingüística que ha hagut de suportar.




Benvolguts, benvolgudes,
Us enviem informació sobre la inauguració de l'exposició de la FOLC del proper dimecres 15 d'octubre a les 20 h a l'Espai País Valencià de Barcelona (c/Còrsega, 335) amb el títol "1714-2014 Una llengua cap a la Llibertat. Realitat i vitalitat de la llengua catalana"
L'exposició mostra en 20 plafons la realitat de la llengua amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua catalana. Expressa la realitat tal com és, subratllant la vitalitat de la llengua, malgrat els segles de persecució lingüística que ha hagut de suportar.

L'acte comptarà amb les intervencions de Diego Gómez, President de la FOLC, i Jordi Solé i Camardons, comissari de l'Exposició.
No us ho perdeu!
Més informació a http://www.folc.cat/


Enllaçats amb el canvi al País Valencià

Enllaçats per la Llengua ha participat aquesta vesprada a la manifestació unitària de València.

Milers de persones han eixit al carrer per demanar el canvi polític al País Valencià.

Darrere la pancarta d'Enllaçats, que mostrava la silueta d'uns Països Catalans donat-se les mans i el llaç com a símbol d'unitat i solidaritat, n'hi havia representants d'entitats com Intersindical Valenciana, Escola Valenciana, la Coordinadora Obrera Sindical o Esquerra Republicana del país Valencià.

Des d'Enllaçats per la Llengua valorem molt positivament aquesta primera participació conjunta en una manifestació amb pancarta pròpia des que es va crear la plataforma. Molta gent s'ha interessat pel nostre col·lectiu i seguirem fomentant la unitat d'acció en defensa de la llengua i el territori.

Finalment volem felicitar els convocants de la manifestació, així com a totes les entitats i persones que avui han contribuït a fer possible un altre horitzó pel País Valencià, un futur que ja s'albira i que ha de passar per l'autoconeixement de la pròpia història, la dignitat política i una veritable normalització lingüística.

Per a més informació:

Entrevista a Vicent Maurí a Ràdio Terra

Clam pel canvi al País Valencià (la veupv)

9 d'Octubre: pel canvi

D-Balears

Enllaçats per la Llengua participarà en la manifestació unitària del 9 d’Octubre





Enllaçats per la Llengua participarà en la manifestació unitària del 9 d’Octubre que tindrà lloc a València. Enguany ho farà per primera vegada des de la seua constitució com moviment que agrupa a diverses entitats socials i sindicals de Catalunya, Catalunya Nord, Andorra, la Franja, L’Alguer, Illes Balears i País Valencià.

Enllaçats per la Llengua (ExLL) portarà una pancarta amb els símbols més indentificatius del moviment: un llaç i un mapa dels Països Catalans on els territoris s’estrenyen la mà. És tota una declaració de principis ja que ExLL és un moviment que va sorgir davant la necessitat d’actuar conjuntament a tots els territoris de manera coordinada per defensar la nostra llengua i donar una resposta conjunta davant les continues agressions que pateix.

En eixe sentit, ExLL destaca el treball que les entitats valencianes que defensen la llengua estan fent des de fa anys per aconseguir un ús normal i que aquesta siga la llengua vehicular del sistema educatiu. Un treball que troba moltes dificultats per les polítiques antivalencianes del govern valencià. Un govern que, incomplint la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), impedeix el seu ús normal i el seu ensenyament a les escoles. El recent tancament de RTVV, el decret de plurilingüisme, la prohibició de les emissions de TV3, la manca d’una política de normalització lingüística real… en són alguns exemples de les continues agressions que rep la nostra llengua al País Valencià.

Malgrat tot açò, com hem dit, el moviment de defensa de la llengua es troba viu arreu de les comarques valencianes i treballa de manera ferma i continuada per avançar en el procés de normalització lingüística.
La participació d’ExLL suposa un pas més en el treball per coordinar les actuacions de les entitats que en formen part, fer visible la seua voluntat de confluència i per donar suport a les reivindicacions nacionals del poble valencià.


València, 7 d’octubre de 2014


Salutacions cordials,

Enllaçats per la Llengua http://exllengua.blogspot.com
enllacatsperlallengua@gmail.com

(quedarem al cap i cal a les 17:45 hores al carrer Xàtiva (davant benzinera)






Enllaçats per la Llengua va sorgir davant la necessitat d’actuar conjuntament a tots els territoris dels Països Catalans de manera coordinada. Ha fet costat a la Bressola, als alcaldes i docents de la Franja de Ponent, a la Vaga Indefinida per l’educació a les illes Balears, a les agressions i amenaces contra la llengua al País Valencià i en general a l’ofensiva del PP en contra de la llengua allà on governa.










Entitats que formen part d'Enllaçats per la Llengua:




STEPV, STEI i IB, USTEC-IAC-STES, Confederació Sindical Catalana (CSC), Associació Amics de la Bressola, ACL El Tempir, Òmnium Cultural de l'Alguer, Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua (FEV), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Assemblea de Mestres i professors en català Illes Balears, Castelló per la llengua, Plataforma PROU, Moviment Franjolí per la Llengua, Centre de Cultura Catalana d'Andorra, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), CIEMEN, Confederació d'AMPAs Gonzalo Anaya, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), Enllaçats No Acatem, Acció Cultural Països Catalans, Agrupació Borrianenca de Cultura


Recull de premsa:

El Punt Avui

La veu del País Valencià

presspeople