Dijous 1 de juny es presenta un llibre sobre la memòria compartida entre els catalans del nord i del sud


El grup mirmanda, l’editorial Afers & l’associació d’Amics de la Bressola 
us conviden

Dijous 1 de juny de 2017 a 2/4 de 8 del vespre

a l’Espai Vilaweb (Barcelona)
(C/ Ferlandina 43 baixos, Barcelona - Tel.934 426 439)

a la presentació del llibre

Una memòria compartida
Els llocs de memòria dels catalans del nord i del sud



Hi intervindran:

Enric Pujol i Casademont (editor del llibre)
Queral Solé i Barjau (editora del llibre)
Geoffroy Lourdou (Grup Mirmanda)


Aquest llibre palesa l’existència d’una memòria compartida pels catalans més enllà de divisions polítiques actuals i passades. La importància d’una memòria comuna és fonamental per parlar de nació. Ho és  tant en el cas català com per a qualsevol realitat nacional o estatal.

Font: mirmanda

Més informació del llibre: Una memòria compartida

Pas endavant per l'espai de comunicació en català

La FOLC celebra a Barcelona una taula rodona per l'espai audiovisual català


El proper dijous dia 25 de maig de 2017 a les 19:30 h se celebrarà al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10. Barcelona)  la taula rodona sobre l'espai de comunicació en català que porta com a títol: "Per la reciprocitat plena i la creació del Consell audiovisual català".

L'acte, organitzat per la FOLC (Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana) reunirà personalitats del món dels mitjans de comunicació de diferents parts del domini lingüístic català:

Brauli Duart, conseller del Consell de Govern de la CCMA del Principat de Catalunya

Rafael Xambó, professor de Sociologia i conseller de la CVMC del País Valencià

Andreu Manresa, director general de radio televisió pública IB3 del Govern de les Illes Balears

Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà de Catalunya Nord

La presentació anirà a càrrec de la M. Antònia Font (Presidenta de la FOLC) i moderarà la taula en Josep Gifreu, periodista, professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i principal impulsor de la idea de crear un Consell de l'espai de comunicació en català. 

Recordem que Enllaçats per la Llengua va impular el 2015 la campanya per un espai de comunicació en català sota el lema #Ambsenyal, que reclamava mitjançant un manifest i accions simbòliques a tots els territoris de parla catalana la reobertura de la RTVV, la plena reciprocitat dels mitjans en català i la coordinació dels diferents ens audiovisuals.

Font: FOLC

Dissabte 20 de maig torna la Bressolada!

Programa de la Bressolada 2017 (Sant Esteve del Monestir):

10h Benvinguda i Pregó de La Bressolada a càrrec d’Isabel-Clara Simó
10.30h Espectacle-concert de la mainada de La Bressola, basat en el darrer disc, 40 . Amb Marc Serrats, Raph Dumas i Carles Belda
12.30h Dinar popular
15h. Espectacle FLASH, amb la Companyia Més 
I durant tota la jornada....
Tallers dels alumnes del Col·legi Pompeu Fabra – La Bressola
Sound Truck amb Raph Dumas
Animacions sorpresa
Dissabte 20 de maig, al Parc de l'Estany de Sant Esteve del Monestir.
Des de la xarxa d'Enllaçats per la Llengua donem suport, com cada any, a la festa de les escoles associatives de la Catalunya Nord-La Bressola. 

Nins de la Bressola enllaçats per Sant Jordi

Projecció de tres vídeos a l'Alguer de la tercera edició del concurs "Arrés és"


Dijous11 de maig, a les cinc i mitja de la tarda, a la Sala Siotto, carrer de Marconi, 10 (l'Alguer) es projectaran tres vídeos finalistes de la tercera edició del concurs "Arrés és", promogut per Òmnium Cultural de l'Alguer.

Els tres vídeos que es visualitzaran dijous tractan sobre: 
1. Un viatge en bicicleta d'uns joves exploradors algueresos l'any 1968.
2. L'exploració d'unes grutes dins del Parc Regional de Port del Comte.
3.Afronta la perspectiva d'una llengua i cultura minoritària davant el perill d'extinció.



Comunicat d'Òmnium l'Alguer:

Dijous 11 de maig a les hores 17,30 en la sala Siotto, carrer de Marconi 10, hi siguerà la projecció de tres dels vídeos que han participat a la tercera edició del concurs Arrés és, promovit de l’Òmnium Cultural de l’Alguer i de la Società Umanitaria di Alghero. 

Los vídeos presentats durant aqueixa tardada són: “ 1r rally ciclistic scout del Garda, 1968” realitzat de Giuseppe Sini que reconta de l’experiència vivida durant un llong viatge fet, al 1968, de l’autor i d’altros joves exploradors algueresos que condividiven la passió per la bicicleta; seguirà “Una gruta de sòmiu” presentat de Giampiero Mulas i del Grup Espeleològic alguerés i guanyador ex aequo del premi “ Arrés és” secció professionistes, que reconta l’exploració d’una de les grutes que se troben a dins del territori salvatge i fantàstic del Parc Regional de Port Comte, i que descriu amb bellíssimes imagins lo nostro inestimable patrimoni ambiental; i per acabar, lo vídeo presentat de Giovanni Collu i guanyador ex aequo del premi “ Arrés és” secció professionistes “ Lo Dia que els peixos han escomençat a pescar”, realitzat amb Ines Veiga i Jordi Llorella Oriol que arrecordant la cantant algueresa Luciana Sari afronta lo tema actual de les prospectives d’una llengua i d’una cultura minoritària en perill d’extinció. 
A la projecció sigueran presents los autors que presentaran los propis vídeos i dialogaran amb el públic present. La iniciativa és gratuïta i oberta al públic i per això dijous 11 de maig a les hores 17,30 séu tots convidats a la Sala Siotto, carrer de Marconi núm. 10. 

Una nova jornada per la llengua enllaça tot el territori


Presentacions de llibres, un decàleg d'ús social del català, passejades per la llengua, recomanacions literàries i accions simbòliques van agermanar tot el domini lingüístic en el marc de la campanya de Sant Jordi d'Enllaçats per la Llengua.

La Diada de Sant Jordi d'enguany va justificar una campanya d'Enllaçats per la Llengua a tot el domini lingüístic per a enaltir la literatura catalana com un àmbit cultural sense fronteres i alhora reclamar la normalització de la llengua i fomentar-ne l'ús social.
La xarxa d'entitats va publicar el comunicat: "Sant Jordi: llengua normalitzada, literatura sense fronteres", on convidava a les relacions culturals entre els territoris i anunciava diverses accions en aquest sentit.

Entitats d'Enllaçats per la Llengua van visualitzar el seu suport a la campanya retratant-se amb el cartell per Sant Jordi, com és el cas d'Intersindical Valenciana a València, l'STEPV a Castelló de la Plana o el sindicat Intersindical-CSC a Barcelona. També des del pati d'una escola de Perpinyà, a la Catalunya Nord, de la Bressola s'hi van sumar a la iniciativa impulsada pels Amics de la Bressola

Imatges de Perpinyà, València, Castelló i Barcelona

Encara abans del 23 d'abril, STEI-i Illes Balears s'adheria a la campanya i el col·lectiu d'Acció Cultural dels Paisos Catalans feia tres recomanacions literàries a l'entorn de Joan Fuster des del seu portal.

Durant la celebració de Sant Jordi, el Centre Excursionista de l'Alguer va realitzar la "Passejada per llengua" lluint els llaços pel català mentre gaudien del paisatge sard al Mont Palmavera. L'entitat algueresa fa enguany 10 anys d'existència.
També des de la ciutat sardo-catalana Òmnium Cultural de l'Alguer mostrava el seu compromís amb la campanya de Sant Jordi.

Al Matarranya (Franja de Ponent), la llibreria Serret de Vall-de-roures (recent Creu de Sant Jordi per la seva tasca cultural) s'enllaçava simbòlicament amb tot el domini lingüístic des de la paradeta de roses i llibres que compartia amb l'Associació de Dones de Santa Àgueda.

I encara durant Sant Jordi, des de la paradeta d'Esquerra Republicana a Esplugues de Llobregat obsequiaven  tothom que els visitava amb un llaç per la llengua.


Ja passat el 23 d'abril seguien les activitats vinculades a la campanya: també des de la Franja, el Moviment Franjolí per la Llengua i el Casal Jaume I de Fraga treien un decàleg per la conscienciació linguística del català a la Franja, els "deu manaments dels franjolins" que incideixen en recomanacions quant a actituds lingüístiques per fer créixer l'ús social de la llengua al territori.

I ja al maig i com a cloenda de la campanya, Enllaçats per la Llengua va donar suport a l'edició del llibre: "Un pam de llengua", elaborat pel Centre de la Cultura Catalana d'Andorra en col·laboració amb el digital Infomigjorn. L'obra és un recull d'articles sobre llengua catalana publicats al butlletí setmanal d'Infomigjorn i va ser presentat divendres 5 de maig a la biblioteca comunal d'Escaldes-Engordany. Al llibre hi ha representació lingüística de tots els territoris de parla catalana.



En definitiva, la xarxa d'entitats d'Enllaçats per la Llengua volia celebrar novament una jornada unitària amb accions a tot el domini lingüístic dins una tradició que ens agermana; Sant Jordi. Gràcies a tothom (col·lectius i persones) per haver-ho fet possible.

Recull d'imatges de les accions de la campanya: #SantJordi: llengua normalitzada, literatura #sensefronteres:

STEPV-Castelló de la Plana

Bressola-Perpinyà

Intersindical-CSC- Barcelona




Un pam de llengua

Contraportada "Un pam de llengua"
Centre Cultura Catalana-Andorra
Decàleg llengua-Franja
Centre Excursionista-l'Alguer
Centre Excursionista-l'Alguer
Passejada per la llengua-l'Alguer
Acció Cultural Països Catalans
Llaços a Esplugues
ERC reparteix llaços a Esplugues
Intersindical Valenciana-València
Roses i llibres a Vall-de-roures
Llaços a Esplugues-ERC
Jaume Marfany enllaçat
Biblioteca d'Escaldes-Andorra

Presentació a Andorra del llibre: "Un pam de llengua"

Divendres 5 de maig a les 19 hores es farà la presentació a la biblioteca d'Escaldes-Engordany d'Andorra del llibre: "Un pam de llengua", un recull d'articles sobre llengua catalana que han estat publicats als butlletins setmanals del digital INFOMIGJORN. L'acte comptarà amb la presència de l'escriptor Pau Vidal.

L'obra, amb representació lingüística de tots els territoris, ha estat elaborada pel Centre de la Cultura Catalana d'Andorra amb la col·laboració d'Infomigjorn i el suport de la xarxa d'entitats d'Enllaçats per la Llengua.

La presentació d'aquest llibre sobre llengua catalana clou les accions de la campanya d'Enllaçats per la Llengua: "Sant Jordi: llengua normalitzada, literatura sense fronteres", que va encetar-se el 23 d'abril per la Diada de Sant Jordi amb un manifest reivindicant l'àmbit literari com un espai de relació on no existeixen les fronteres entre els territoris de parla catalana. Diverses entitats de tot el domini lingüístic n'han participat mostrant el seu suport, fent recomanacions literàries, excursions o desplegant una campanya per l'ús social de la llengua.

Us hi animem a assistir a la presentació d'Un pam de llengua per seguir donant suport a la literatura catalana.

Font: Centre de la Cultura Catalana