Escola Valenciana anuncia accions contra el tancament de les escoles públiques en valencià



La Conselleria d’Educació signa la mort de cinc escoles públiques d’ensenyament en valencià:  EL CP Santa Quitèria d’Almassora, el CP Mestre Canós de Castelló de la Plana, el CP Sara Fernández de València ciutat, el CP Ciutat de Cremona d’Alaquàs i el CP l’Arc de Monòver amb la supressió d’unitats en Infantil en aquests centres.

155 unitats en valencià són les afectades per al curs que ve, d’elles 72 ja han estat suprimides automàticament per la Conselleria d’Educació

En total són 136 les escoles públiques afectades per la supressió d’unitats en valencià i 5 d’elles seran tancades. Hi ha 72 unitats en valencià suprimides d’Infantil i Primària i 83 més estan en centres amb doble línia educativa. En aquest segon cas queda resoldre quina unitat perden, si la de castellà o la de valencià.

Escola Valenciana qualifica aquesta resolució de la Conselleria d’Educació com un atac històric al nostre màxim tret d’identitat i el major atac per part d’un Govern valencià als programes d’ensenyament òptims en els últims 30 anys.

“Amb aquesta resolució no s’ha respectat el context sociolingüístic de les escoles, en uns casos han matat directament als centres, en altres han assestat un colp duríssim a la normalització de la nostra llengua en les grans ciutats, Alacant, València i Castelló”, ha valorat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Escola Valenciana anuncia que hi haurà mobilitzacions i emprendrà accions legals contra l’arranjament escolar.

Concentracions perquè la nostra escola no es tanca 

Plataforma Prou (per un ensenyament públic i en valencià)




ExLL dóna suport a la concentració de Somescola.cat i crida a la coordinació de tot el territori





Les entitats que formen part d'ENLLAÇATS PER LA LLENGUA (ExLL) fan una crida a la participació el proper dilluns 10 de febrer al Passeig Lluís Companys de Barcelona (davant el TSJC), en suport de la concentració ciutadana convocada per la plataforma Somescola.cat contra els atacs judicials i polítics que posen en risc el model d'immersió lingüística a casa nostra.

Així mateix recordem que els atacs es multipliquen en tots els àmbits dels territoris catalanoparlants, sent els darrers exemples l'aplicació del TIL o la Llei de Símbols a les Illes Balears, el tancament dels mitjans audiovisuals en llengua pròpia o la supressió de línies en català a les escoles al País Valencià. 
L'últim episodi quant a la publicació d'un diccionari de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) on es reconeixia la unitat de la llengua catalana, que ha exacerbat el govern valencià, demostra ben a les clares fins a on arriba la voluntat d'extermini de la llengua catalana dels dirigents del PP.

Fem constar que a Enllaçats per la Llengua hi són presents entitats de tots els territoris dels Països Catalans i que la lluita que ens uneix és la mateixa, fent-se avui dia més necessària que mai la coordinació entre territoris per a una millor defensa conjunta de la nostra llengua.

Per això el proper dilluns dia 10 de febrer cal ser-hi a Barcelona defensant el nostre model d'escola catalana i la immersió lingüística. 
Si ens toquen a uns ens toquen a tots! 




El Tempir crida a la unitat contra la ingerència del Consell en matèria lingüística




L'entitat cívica El Tempir qualifica de "cortina de fum" els atacs del Govern a la normalització lingüística


L'Associació Cívica per la Llengua d'Elx ha fet públic un comunicat on denuncia "l'agressió" política del Govern valencià a l’AVL produïda arran de la definició de “valencià”, i fa una "crida ciutadana" a favor de la normalització lingüística del valencià "per fer efectiu" l’article 6 de l'Estatut d’Autonomia.






Una de les constants en el procés de normalització lingüística del valencià al nostre país és la ingerència política contínua pel que fa a la denominació de la llengua i a la seua exclusió dels àmbits d’ús que li correspondria com a llengua pròpia i en equitat amb l’espanyol. De fet, cada dia que passa l’actual govern de la Generalitat Valenciana empeny el valencià cap a la seua anihilació de la vida pública perquè s’accentue el seu grau dialectal i s’utilitze únicament en l’àmbit familiar. Per això, l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir rebutja públicament l’enèsima ingerència del Govern valencià en l’AVL, produïda arran de la definició de “valencià” en el nou diccionari normatiu, que atempta contra la independència científica d’aquesta institució valenciana tal com en el seu moment ja va fer l’exconseller d’Educació i Cultura, Alejandro Font de Mora, que entrà a l’AVL per imposar-hi les tesis polítiques del PP i evitar un pronunciament científic sobre la denominació de la llengua del poble valencià.

D’altra banda, El Tempir fa una crida a tots els ciutadans a no entrar en un debat onomàstic que ja fa temps està resolt i sí a prendre una actitud ben activa, una actitud d’unitat, a favor de la normalització lingüística del valencià perquè puguem aconseguir entre tots fer realment efectiu l’article 6 del nostre Estatut d’Autonomia, que conculca dia sí i dia també, de manera farisea, el PP, el qual ha demostrat que la seua manera de defensar la promoció social del valencià és el tancament de la RTVV, per exemple. Així mateix, El Tempir se solidaritza amb l’AVL i refusa l’agressió política que ha patit, cosa impròpia d’un país democràtic i que ens fa retrocedir en el temps a èpoques dictatorials, que hauríem d’haver superat i no ha estat així. Cal treballar perquè el Consell promoga l’ús social del valencià i evitar que continue en l’estratègia d’atacar gratuïtament el prestigi de la llengua. Aquesta ingerència no ha de servir de cortina de fum ni impedir-nos parlar d’altres temes molt preocupants socialment com són la corrupció, les retallades de l’estat del benestar a casa nostra i el mal govern que patim els valencians.

(Font: ACL El Tempir)

La Bressola denuncia el parany de la ratificació francesa de la Carta de les llengües minoritàries




La Bressola rebutja totalment la possible ratificació de la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries

En el comunicat, la Bressola recorda que la ratificació de la Carta Europea de les llengües minoritàries és 'una reivindicació contínua dels moviments per a la defensa de les llengües i cultures minoritzades de la República Francesa.'...  assegura que 'Malauradament, la proposició de llei que acaba de ser votada no es limita a dir que l'Estat podria ratificar la Carta firmada en 1999 pel govern francès; la llei proposa d'afegir a la Constitució la declaració interpretativa feta pel govern al moment de la ratificació.'
Recorda que: 's'afegiria al text constitucional, que EN CAP CAS (sduibratllem nosaltres, no la llei) la Carta podria ser interpretada comcreant drets col·lectius i que la llengua francesa seria imposada per a les relacions amb els serveis públics o a les persones morals exercint una funció de servei públic. ' El comunicat acaba expresant que 'La Bressola, membre d'ELEN-EBLUL, rebutja totalment aquesta revisió i ja ha adreçat un correu en aquest sentit a tots els parlamentaris concernits.' . Com sempre, podeu trobar el text íntegrament en el document adjunt a la noticia (pdf)


31.01.2014
Comunicat de La Bressola,
Perpinyà, el 31 de gener de 2014,

L'Assemblea Nacional acaba d'adoptar la proposició de llei constitucional destinada a permetre la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries.

Es tracta d'una reivindicació contínua dels moviments per a la defensa de les llengües i cultures minoritzades de la República Francesa.

Malauradament, la proposició de llei que acaba de ser votada no es limita a dir que l'Estat podria ratificar la Carta firmada en 1999 pel govern francès.

La llei, proposa d'afegir a la Constitució la declaració interpretativa feta pel govern al moment de laratificació.

Però, aquesta mateixa, no només privatitzaria la ratificació de tot efecte pràctic, però, podria a més engendrar un recul en la protecció de les nostres llengües.

En efecte, s'afegiria al text constitucional, que en cap cas la Carta podria ser interpretada com creant drets col·lectius i que la llengua francesa seria imposada per a les relacions amb els serveis públics o a les persones morals exercint una funció de servei públic.

Avançada aparent, recul real de la protecció de les llengües dites regionals, aquest seria el resultat d'aquesta proposició.

La Bressola, membre d'ELEN-EBLUL, rebutja totalment aquesta revisió i ja ha adreçat un correu en aquest sentit a tots els parlamentaris concernits.



Text aprovat el dimarts 28 de gener de 2014