Illes; Diada i nou any , seguim la lluita!



Amb el nou any que hi tenim a tocar, el 2014, no descansarà la lluita pels drets socials i per la llengua encetada per diversos col·lectius a les Illes Balears i Pitiuses. 

*Una dels acords presos és el reanudament de la vaga de mestres previst pel proper dia 7 de gener del 2014:

El principal acord consisteix en reprendre la vaga el primer dia del segon trimestre ja que, recordem-ho, l'expedient es va fer públic el darrer dia del primer trimestre. Aquest dia farem una gran concentració en suport al director davant precisament del seu institut, a Marratxí.

No podem oblidar que el col·lectiu de docents ja va anunciar que un atac a qualsevol dels seus membres seria respost de forma immediata i col·lectiva i la Conselleria, amb tota la intenció del món, ha volgut atiar aquest foc del conflicte.


Aquesta vaga es fa amb la cobertura legal que dóna la convocatòria feta pels sindicats STEI i FE-CCOO, que és indefinida.




*Una altra de les accions a remarcar és la de dur la Llei de símbols aprovada recentment pel govern Bauzá a la ONU:

Prop de vint entitats de la societat civil de les Illes han redactat una comunicació per denunciar davant l'Organització de Nacions Unides (ONU) la vulneració de la llibertat d'expressió que suposa la nova Llei de símbols.




*El sindicat Stei-Intersindical de les Illes fa una crida a les escoles i entitats a mantenir el símbol del llaç quadribarrat com a reivindicació de la defensa de la llengua i contra la llei de símbols aprovada pel govern balear.

*També, a més del suport a l'expedient obert al director de l'IES Marratxí, Jaume March, recentment n'hi ha hagut una bona notícia, ja que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha resolt a favor de l'Stei pel que fa a l'elecció de la llengua del primer ensenyament:

El TSJIB dóna la raó a l'STEI pel que fa a l'elecció de llengua del primer ensenyament

En una resolució del 2012 es permetia que les famílies que ja tenien infants escolaritzats triassin la llengua del primer aprenentatge a tots els cursos de l’etapa d’infantil i al primer cicle d’educació primària. Normativa en ma, només és permès l’exercici d’aquest dret en el moment de la primera matrícula al centre.

L’STEI va presentar un recurs contra aquesta resolució del conseller Bosch, pel fet d’entendre que el dret de la lliure elecció de llengua del primer aprenentatge es podia exercir únicament en el moment de produir-se la matrícula dels infants al seu centre escolar, a infantil o a primària, si no havien estat escolaritzats abans en un altre centre públic o concertat.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia, de dia 19 de desembre de 2013, dóna la raó a l’STEI i tomba la resolució de l’antic conseller Bosch, en limitar l’exercici del dret a elecció de llengua “en el moment en què es realitzi la matrícula a l’educació infantil o en el primer cicle de primària, si és que abans no s’hagués realitzat matrícula a l’educació infantil”.

Aquesta resolució, que ara hem pogut modificar en els tribunals, és una mostra més de la voluntat del Govern de José Ramón Bauzá de fer tots els possibles per arraconar la llengua catalana a les aules de les Illes Balears, i d’atacar els drets lingüístics dels catalanoparlants. Malgrat els intents de l’Executiu, les xifres de suport al primer aprenentatge en català per part de les famílies han estat molt per damunt de les que havien escollit fer-lo en castellà.

Davant aquest auto, l’STEI es reafirma, una vegada més, en la seva voluntat de fer feina per la plena normalització de la llengua catalana i per revertir les polítiques educatives i lingüístiques del Govern de José Ramón Bauzá en contra de la llengua i la cultura de les Illes Balears. Docents en lluita. Ni una passa enrere!



Així, des d'Enllaçats per la Llengua animem a seguir donant suport als col·lectius i a la societat civil que es rebel·la contra el mal govern d'en Bauzá a les Illes i lluita a diari pels drets socials i nacionals, així com contra la repressió cada volta més acusada contra aquesta gent mobilitzada.

I tot això sense oblidar que en pocs dies es commemora l'entrada del rei en Jaume a Mallorca, la Diada del 31D, i que l'estandard de Jaume I hi tornarà a ser protagonista dels carrers de les Illes, aquelles quatre barres que inutilment volen prohibir des del desgovern autonòmic balear.



La Diada de Mallorca amb l'Obra Cultural Balear








Enllaçats per la Llengua es reuneix a Castelló i acorda accions en defensa de la llengua



Participaran en la manifestació en commemoració del 81 aniversari de les normes de Castelló
Aquest matí s'ha reunit a Castelló diferents entitats que formen Enllaçats per la Llengua a la seu de STEPV-Intersindical Valenciana. En concret, aquestes entitats són: Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, STEPV Intersindical Valenciana, STEI Intersindical Illes Balears, Assemblea de Mestres i professors en català Illes Balears, La Bressola, Amics de la Bressola, Federació d’organitzacions per la llengua catalana, Plataforma pel dret de decidir, Moviment Franjolí per la Llengua, Acció Cultural de Països Catalans, USTEC-STES, Associació Cívica El Tempir i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.

Hem fet una valoració positiva de les darreres campanyes fetes pels Enllaçats. La del 9 de març per la llengua a tot el territori, lectures de manifests, cadenes humanes enllaçant els centres, la de Sant Joan, l’anada al Congrés de diputats a Madrid per demanar la retirada de la LOMCE, campanya en suport als Ajuntaments de la Franja contra la llei de llengües d'Aragó, campanya de suport a la vaga indefinida dels docents de les Illes Balears i de suport als treballadors de RTVV i per un espai comunicatiu català, etc.

Durant la reunió s’han pres els acords següents:

1.- Ampliar la xarxa d’entitats que formen part d’Enllaçats de la Llengua i reforçar la seva estructura interna i comunicativa.

2.- Promoure activitats conjuntes a tot el territori en defensa de la llengua a l’escola, als mitjans de comunicació i fer accions que afavoreixin l´ús social.

3.- Fer costat a la iniciativa d’Acció Cultural del País Valencià que treballa per retornar el senyal de TV3 en aquesta part del territori. Animem el Govern de la Generalitat de Catalunya a fer tot el possible perquè, com més aviat millor, arribi el senyal de TV3 al País Valencià. També exigim l'obertura immediata de RTVV.

4.- Fer una crida a la insubmissió al TIL i a la LOMCE que afecta directament l’ensenyament de la llengua pròpia.

5.- Continuar amb la campanya dels llaços com a símbol de la defensa de la unitat de la llengua.
Castelló, 21 de desembre de 2013
Adjuntem foto de la reunió.
Més informació:
País Valencià. Vicent Maurí 639.60.69.91
Principat de Catalunya. Elisenda Romeu 659.71.72.84
Catalunya Nord. Montserrat Higueras 626.33.18.94
Illes Balears. M. Antònia Font 619783884
La Franja de Ponent. Òscar Adamuz 628.08.18.69 





Reunió plenària d'entitats d'Enllaçats per la Llengua el 21D a Castelló



REUNIÓ PLATAFORMA ENLLAÇATS PER LA LLENGUA
21 DE DESEMBRE A CASTELLÓ DE LA PLANA



>> Enllaçats per la Llengua anuncia la celebració d'una reunió-plenari de les entitats i persones que en formen part el proper 21 de desembre a Castelló de la Plana, dins el context del record del 81è aniversari de les “Normes de Castelló”.

>> Així mateix, animem a participar dels diversos actes relacionats amb la llengua que s'estan celebrant aquests dies per part de la plataforma “Castelló per la Llengua”.

>> Participació a la manifestació de la vesprada convocada a les 18h a la pl. de la independència de Castelló, “per una escola valenciana, pública i de qualitat”.



Anunciem que el proper dia 21 de desembre les entitats que constitueixen la plataforma Enllaçats per la Llengua, -Escola Valenciana, Amics de la Bressola, STEPV Intersindical Valenciana, Assemblea de mestres i professors de les Illes Balears, Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) Federació d’Associacions per la Llengua Catalana (FOLC), Associació Cultural El Tempir, STEI Illes Balears, Moviment Franjolí per la Llengua, Acció Cultural dels Països Catalans (ACPC), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), USTEC-STES Principat de Catalunya, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i les entitats que encara falten per confirmar l’assistència-, celebrarem la nostra reunió-plenària a la seu de l'STEPV- IV de Castelló de la Plana. En aquesta trobada abordarem diversos temes d'organització interna, valorarem les campanyes encetades, accions de futur i davant els atacs que rep la llengua catalana a tots els territoris, reforçarem els lligams entre els col·lectius que defensem la llengua comuna per tal de fer una tasca més eficaç.

La reunió es desenvoluparà en el marc de la commemoració del 81è aniversari de les “Normes de Castelló” i els cent anys de les normes ortogràfiques de l'IEC, fets històrics d'especial rellevància per a la unitat de la llengua catalana.
Recordem la crida a la mobilització per a la manifestació convocada a la vesprada del mateix 21D a les 18 hores a la plaça de la Independència de Castelló, amb el lema: “Per un país de tots, escola valenciana, pública i de qualitat”, a la qual adjuntem nosaltres “per la unitat de la llengua catalana”.

Finalment animem també a la participació en els diversos actes que s'estan produint aquests dies relacionats amb la situació de la llengua catalana, a càrrec de la plataforma “Castelló per la Llengua”, com les taules rodones amb representants de tots els territoris.
#Crida21D #81anysNormes
Agrairem que feu el màxim de difusió d'aquestes informacions.
Salutacions cordials, Enllaçats per la Llengua http://exllengua.blogspot.com



Enllaçats per la Llengua va sorgir davant la necessitat d’actuar conjuntament a tots els territoris dels Països Catalans de manera coordinada. Ha fet costat a la Bressola, als alcaldes i docents de la Franja de Ponent, a la Vaga Indefinida per l’educació a les illes Balears, a les agressions i amenaces contra la llengua al País Valencià i en general a l’ofensiva del PP en contra de la llengua allà on governa. 

Enllaçats amb Vicent Maurí (tots amb Vicent!)


La Plataforma Enllaçats per la Llengua vol expressar el seu suport incondicional al portaveu de la Intersindical Valenciana i membre de la nostra plataforma, en Vicent Maurí, acusat d'organitzar un altercat a l'ordre públic el passat 26 de juliol. Es celebrarà un judici de faltes sobre els fets el pròxim 7 de gener a les 10 hores, al jutgat d'instrucció número 11 de València.

Segons publica "la Veu del País Valencià"Intersindical Valenciana considera que el judici de faltes contra el seu portaveu “és una peça més de la repressió que utilitza el poder per retallar les llibertats democràtiques i les lluites socials”.

Des d'Enllaçats per la Llengua volem mostrar el rebuig d'aquesta actuació de l'aparell policial, polític i judicial de l'estat espanyol contra el nostre company Vicent, perfecte exemple de persona compromesa amb les desigualtats i activista incansable de les llibertats socials i nacionals, a més de pilar bàsic de la xarxa d'Enllaçats.

TOTA LA SOLIDARITAT AMB VICENT!






Manifestació a Castelló de la Plana



Enguany es commemora el 81è aniversari de les “Normes de Castelló”.


La plataforma “Castelló per la Llengua” organitza diversos actes en record seu.
La plataforma d'Enllaçats per la Llengua dóna tot el suport a totes aquestes accions que culminen en una gran manifestació en suport de l'escola pública i en valencià, i la fem extensiva a la defensa de la unitat de la llengua catalana.


La llengua-diu el nostre humanista Lluís Vives- és un dels principals fonaments de tota societat humana. Conservar una llengua, doncs, es mantindre, afermar en la realitat, l'existència d'una nació”.

Carles Salvador



El dilema no ha estat en la nostra Renaixença fabrisme o antifabrisme, sinó fabrisme o caos”

Manuel Sanchis-Guarner



També al País Valencià ha guanyat Pompeu Fabra la seva batalla”

Joan Fuster



Diuen que cada llengua és una manera diferent de veure el món, per tant, fent cas d'aquesta expressió, el 2013 més de 10 milions de persones, més de deu milions de catalanoparlants compartim, des de la nostra diversitat, una determinada visió de la globalitat. Més aviat hauríem de compartir-la, ja que circumstàncies polítiques adverses impedeixen la lliure circulació cultural, si més no, entre totes les diferents parts del territori.

La llengua i cultura catalanes passen per ser l'anormalitat més gran de l'occident europeu, els diferents estats i regions en què es divideix el territori catalanòfon incompleixen de mode flagrant la “Carta europea de les llengües minoritàries” i els diferents estatus jurídics que atorguen al català són del tot insuficients per a la seva plena normalització. Això quan els governs dels estats (teòricament garants de la protecció de les “seves” llengües) no s'enfronten directament a l'ús de la llengua catalana, com és el cas del govern de l'estat espanyol, que està cometent un intent de genocidi cultural contra els Països Catalans, especialment acusat els darrers temps a tots els territoris que en depenen d'ell (LOMCE,“LAPAO” a la Franja, el TIL a les Illes, tancament de RTVV al País Valencià, sentències contra la immersió lingüística del TC a Catalunya, etcètera). A aquesta situació cal sumar la preocupant situació del català també a la Catalunya Nord, l'Alguer i, fins i tot, al Principat d'Andorra.

Avui dia, davant els constants atacs que rep la llengua catalana, reivindiquem més que mai els llaços d'unió entre les diverses parts de les zones on es parla. Avui més que mai recordem “les Normes de Castelló”, fita ineludible de la nostra història que ajudà a assentar les bases de la gramàtica normalitzada al País Valencià, i que tant ajudaren (i ajuden) per a tendir ponts de respecte i entesa entre els què compartim una llengua comuna.

Reivindiquem una escola en valencià, pública i de qualitat que actuï com a eina de cohesió social i inclusiva, així fem nostre el lema dels nostres companys dels sindicats d'ensenyament: “La nostra escola, la nostra llengua”.

Així mateix reclamem uns mitjans de comunicació públics que potenciïn la vertebració del país i que es coordini recíprocament amb els seus homòlegs per mor de crear l'espai de comunicació en català.

Per tot això i per moltes més coses cridem a la mobilització popular i a l'assistència a la manifestació el pròxim dia 21 de desembre a les 18h a la Plaça de la Independència de Castelló de la Plana. Us convidem a donar suport a aquesta crida com a particulars o com a entitats i a fer-ne difusió a les xarxes socials (amb les etiquetes #Crida21D i #81anysNormes).

Perquè encara no-res és perdut, perquè, malgrat la greu situació, com deia Estellés: “Hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot”.



Plataforma Enllaçats per la Llengua
Desembre 2013

Tancats per la llengua? "El fracàs del model partidista"


La plataforma d'Enllaçats per la Llengua us convida a assistir a l'acte que es durà a terme el proper dia 13 de desembre a Palma, amb la participació en tasques de presentació de la nostra companya Mª Antònia Font, d'Stei Intersindical i ExLL.

N'Esteve Campus (Òmnium l'Alguer), candidat al Premi Martí Gasull





COMUNICAT ESTAMPA


Lo president de l'Òmnium Cultural de l’Alguer Stefano Campus és estat candidat de part de Joan Elies Adell, Director de l’Espai Llull, pel premi Martí Gasull, intitulat a la memòria de jove activista català, fundador de l'associació Plataforma per la Llengua, mort al mes de setembre de l'any passat, durant una escalada als monts de l'Himàlaia.
Lo premi Martí Gasull és nat com reconeixement pel treball d'una persona o d'una entitat en favor de la desfensa i promoció del català, en totes les sues varietats, en tots los àmbits territorials.
En l'artícul de presentació, (que se pot llegir integralment en la pàgina web http://www.nuvol.com/noticies/joan-elies-adell-nomina-esteve-campus-per-al-premi-gasull/) amb les motivacions de la nòmina, s'evidència com lo president de l'Òmnium Cultural de l'Alguer, de més de 30 anys, sigui empenyat en activitats en favor de la promoció del català de l'Alguer en diversos àmbits institucionals, socials, culturals, esportius i polítics. Endemés ve evidenciat com l'Òmnium Cultural de l'Alguer, en aqueixos últims anys se sigui caracteritzada per les accions en favor del dinamisme i activisme militant i de la cohesió social.
Totes les candidatures vengueran valutades d'una juria, formada de set jurats, que seleccionarà tres finalistes; entre aqueixos, a través d'una votació popular via internet a partir del 8 de gener, siguerà triat lo guanyador del premi.

En tots los casos, també solament la candidatura d'un alguerés al premi Martí Gasull, representa un ulterior i important reconeixement del treball portat envant en ciutat de les associacions culturals i de part de tants algueresos que també singularment obren constantment en favor de la promoció de l'ús social de l'alguerés.