La cultura del Foc envaiex els carrers de l'Alguer per celebrar Sant Joan
La colla de diables de Gràcia (Barcelona) "Malèfica del Coll" recorrerà els carrers de l'Alguer l'últim cap de setmana de juny dins del programa de la Festa dels Focs de Sant Joan, organitzada de la Proloco de l’Alguer. Els actes són possibles gràcies a la col.laboració institucional entre l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i el Municipi de l’Alguer, a la qual se són adjunits la Direcció General de Cultura popular de la Generalitat de Catalunya, la Fundació META i l'Òmnium Cultural de l’Alguer.
Notícia del digital Alguer.cat
Acat, 26 juny 2015
Dissabte i diumenge dos espectàculs de la companyia catalana de diables Malèfica del Coll (Barcelona), en programa per la Festa dels Focs de Sant Joan
Cultura: fi de setmana a l’Alguer ambEls Diables

L’ALGUER - “Els Diables” és una de les tradicions més viva i present en lo folklore català i que, paris amb els castells, les torres humanes, susciten més admiració. Lo diable com refiguració de la burla, del prohibit, la rebellió contra l'orde estabilit. L'eterna lluita entre el bé i el mal. La llumera, la remor i el foc, duenyos de la festa, com en tants altros llocs del Mediterrani. Durant aqueix fi de setmana siguerà present a l’Alguer, la companyia “Malèfica del Coll”, del popular quarter de Gràcia (Barcelona), que ofrirà una exhibició d’aqueixa milenària tradició cultural i foklòrica que té bones raguines en terra catalana.
Dissabte a la nit, a partir de les hores 21:00 hores, tenguerà lloc un espectàcul nocturn itinerant coneixut amb el nom de “Correfoc” amb els ball de diables de la Malèfica del coll, les danses de la bèstia del Foc, lo Drac Gaudiamus, i els percussionistes, que passaran pels principals carrers de l’Alguer Vella. L’espectàcul començarà a Porto Salve, per acabar en plaça Sulis. La tradició dels Correfocs és nada a l'inici del sècul XII i té la sua origen en lo ball dels diables un tradicional ball folklòric de l'època, que se posava en escena durant les festes pels nobles. L'espectàcul representa una lluita entre el bé i el mal. Successivament a l'espectàcul són estades adjunides les esquinquides, fins a diventar, amb el passar del temps, lo Correfoc que ve representat a dies d'avui en tota la Catalunya.

Calqui companyia de diables té especials escultures que escupin foc. En lo cas de la Malèfica del Coll, se porta a fato un drac assai particular: una reproducció gegantesca del famós drac de Gaudí del Parc Güell, Gaudiamus, amb focs artificials sistemats a damunt de bastons que li ixin de la boca, de la cua i de l'espatla. Los ballarins que aguanten lo drac estant-li a sota, giren en rodó, tirant esquinquides vers lo públic, que tiquírria per l'emoció. Tot acompanyat del ritme frenètic dels tomborinos i altres percussions. Diumenge hi siguerà una “Cercavila”, una esfilada de cultura i música popular catalana amb el Drac Gaudiamus del Coll i els percussionistes de la Malèfica del Coll. La partença és prevista a les hores 12:00 dels Jardins Lepanto Cecchini, per arribar en Plaça Cívica, passant pels principals carrers de l’Alguer Vella. Aqueix espectàcul és a dins del programa de la Festa dels Focs de Sant Joan, organitzada de la Proloco de l’Alguer. Se tracta d’un ulterior fruit de la col.laboració institucional entre l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i el Municipi de l’Alguer, a la qual se són adjunits la Direcció General de Cultura popular de la Generalitat de Catalunya, la Fundació META i l'Òmnium Cultural de l’Alguer.

Cap comentari: