ExLL expressa la seva solidaritat amb les vagues de fam simbòliques per tot Occitània en defensa de la llengua

Segons es va acordar al plenari celebrat a Perpinyà el passat dia 30 de maig en el marc de la Bressolada, les entitats d'Enllaçats per la Llengua donen ple suport i expressen la seva solidaritat vers la vaga de fam començada pel conseller d'Aquitània Dàvid Grosclaude en suport de l'occità, i que s'està eixamplant en els darrers dies amb més persones implicades. Aquest suport quedà reflectit en la Declaració de Perpinyà impulsada per la xarxa d'entitats.

Càrrecs electes de les regions occitanes van començar ahir al vespre una vaga de fam simbòlica en defensa de la llengua i en suport de Dàvid Grosclaude (TwitterFacebook), conseller regional d'Aquitània, que va començar una vaga de fam a Bordeu ara fa una setmana. Justament avui a les 18.00 hi ha convocada una concentració a la plaça Royale de Pau per donar suport a Grosclaude. Des d'ahir a les vuit del vespre fins avui a les vuit del matí, tot de càrrecs electes han començat l'acció simbòlica de protesta. En un article al seu bloc, Grosclaude ha fet una crida a seguir el mateix exemple. 'Els dejunis simbòlics de vint-i-quatre hores poden ser una demostració de la nostra determinació, sobretot, un bon moment per a cridar l'atenció i demostrar que aquest moviment no es limita a un individu i a un sol lloc. Concerneix tot el territori occità. Tots aquests moviments han de demostrar la nostra capacitat de manifestar-nos pacíficament, però amb determinació. Sé que alguns de vosaltres teniu obligacions professionals i no podeu unir-vos al moviment, però podeu donar-hi suport. Hi ha en joc el compliment de les decisions adoptades per les assemblees democràtiques.'
Dàvid Grosclaude, periodista i conseller pel Partit Occità a Aquitània, vol denunciar la inacció de l'estat francès en la creació de l'Oficina Pública de la Llengua Occitana (OLOP). És un projecte que va ser votat per les assemblees regionals d'Aquitània i de Migdia-Pirineus el juny del 2014, però l'estat encara no hi ha donat resposta, malgrat que no requereix la publicació de cap decret al butlletí oficial.
L'OLOP serà un organisme interregional per a promoure accions en favor de l'occità en diverses àrees i potenciar el desenvolupament de la llengua. 'El nombre de parlants continua disminuint i és per aquest motiu que la prioritat de l'organisme seria la gent jove', explica.
La vaga de fam ha rebut suport de totes les regions occitanes, inclosa la Vall d'Aran.


Enllaç notícia sencera: http://www.vilaweb.cat/noticia/4350089/20150603/vagues-fam-simboliques-occitania-defensa-llengua.html

Cap comentari: