INTRODUCCIÓEls darrers mesos s’han succeït atacs sistemàtics contra la nostra llengua arreu del territori, que s’han intensificat arran de l’avantprojecte de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), l’anomenada “Llei Wert”. Amb aquests atacs, hi ha una voluntat clara de convertir la nostra llengua en llengua de segona i que el castellà esdevingui la llengua de referència i de prestigi.
I és que no s’ha acceptat la realitat plurilingüe existent, ans al contrari. S’ha emprès una persecució sistemàtica contra la llengua pròpia en els tres pilars fonamentals on s'estava començant a normalitzar mínimament: mitjans de comunicació, Administració pública i educació.
En l’àmbit dels mitjans de comunicació:

·         El tancament de Ràdio Televisió de Mallorca.
·         La castellanització i desmantellament d’IB3 i Canal 9.
·         La desconnexió obligada dels senyals de TV3, IB3 i Canal9, aïllant els territoris d’informacions contrastades en la llengua comuna, contrària a les recomanacions de la Carta Europea de les Llengües.

En l’àmbit de l’Administració Pública:

·         L'ús sistemàtic i premeditat dels mecanismes judicials i estatals per eliminar l’ús preferent del català a l’Administració Pública de Catalunya.
·         La nova Llei de la Funció Pública del Govern Bauzà elimina el requisit lingüístic, permet canviar els topònims al castellà i erosiona la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears.
·         El desmantellament de les oficines de normalització lingüística per part de molts ajuntaments valencians i la rotunda oposició de la Generalitat Valenciana a exigir el requisit lingüístic.
·         La no oficialitat del català a la Catalunya Nord.
·         Els intents d’inventar-se una nova llengua: l'aragonès oriental per tal d'aïllar lingüísticament els catalanoparlants de la Franja.

I, finalment, en l’àmbit del sistema educatiu, on el català havia avançat més en els anys darrers:

·         Any rere any, milers de famílies valencianes veuen com se'ls imposa el castellà com a llengua vehicular a l'escola contra la seva voluntat, evidenciant que, per a l’Estat espanyol, tan sols és valida la llibertat d'elecció quan l'idioma escollit és el castellà.
·         L’intent d’apartheid lingüístic al sistema educatiu de les Illes per part del Govern Bauzà.
·         Els desinterès de l’administració aragonesa per l’ensenyament en català i del català als centres d’ensenyament de la Franja, que ha portat a desmantellar els programes de suport, d’assessorament i de formació del professorat que feia classe en i de la nostra llengua.
·         Les dificultats de finançament de la Bressola a la Catalunya Nord i el tracte discriminatori per part de l’administració francesa a l’ensenyament de i en català.
·         L’avantprojecte de la LOMCE, que posa en risc el model d’escola en què la nostra llengua és la vehicular. Un model que ha estat avalat internacionalment i acadèmica i que garanteix la cohesió social del país. Wert pretén relegar la llengua pròpia a una mera assignatura optativa i a considerar-la quarta llengua del sistema educatiu per darrere del castellà i de dues llengües estrangeres, a més de suposar una greu invasió competencial que afectarà totes les assignatures. La llei pot suposar un reimplantació del castellà com a llengua vehicular a Catalunya, a les Illes i a les línies en valencià del País Valencià, malgrat que els resultats dels nostres alumnes demostrin que no calgui.

3 comentaris:

Ramon ha dit...

per raons, crec que òbvies, seria bo que el domini del blog fos .cat...

Boladevidre ha dit...

Hi estem d'acord. Blogger no ho permet d'ençà que l'any passat va afegir-hi la terminació ".es". Es pot treure, però aleshores des de l'estranger no poden accedir al Bloc. Ja hi ha reclamacions a Blogger en marxa per aquest motiu.

Jordi Bancells ha dit...

No, no hi ha problema perquè es vegi des d'un altre país. Simplement, per exemple, si és vist des d'Itàlia, el domini canviarà a .it

Aquests són els passos per fer-ho
1. Entra al teu blog
2. Al menú (columna esquerra), ves al penúltim apartat: 'Plantilla'.
3. Prem el botó blanc 'Modifica HTML'; apareix el codi editable de la plantilla.
4. Copia l'script que trobaràs a http://jajodia-saket.sjbn.co/2012/03/how-to-stop-your-blogger-blog-from-getting-redirect-to-country-level-domain-cctld/
5. Prem el botó taronja 'Desa la plantilla'.
6. Comprova que la cosa piti actualitzant el teu blog (F5).
7. Fes-ho córrer!