Nou impuls per reclamar Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans

El col·lectiu Espai Mata de Jonc ha impulsat una iniciativa per a que els ajuntaments del domini lingüístic puguin aprovar mocions als seus plens en suport de declarar la Diada de Sant Joan del 24 de juny com a Festa Nacional dels Països Catalans. L'EMJ n'enviarà als consistoris una proposta de moció base per aconseguir un gran nombre d'ens locals que s'adhereixin a la iniciativa.

L'associació impulsora reconeix la feina feta fins ara en aquest sentit per Òmnium Cultural, que ja fa anys que impulsà una iniciativa semblant a la qual s'hi han adherit força ajuntaments. 

Des d'Enllaçats per la Llengua, segons es va aprovar en el plenari de Perpinyà del passat 30 de maig, convidem a la unitat d'acció i col·laboració entre entitats  en aquest projecte que cerca  oficialitzar una tradició compartida arreu del territori en aquesta festivitat, aprofitant la bona tasca ja realitzada de fa anys d'Òmnium Cultural.

--------------------------------------------------------------



ESPAI MATA DE JONC  impulsem aquesta iniciativa per tal que els nostres  nous ajuntaments, grups municipals, regidors i regidores declarin la Festa de Sant Joan, el 24 de juny, com a Festa Nacional dels Països Catalans. Una iniciativa simbòlica però que hauria d’ empènyer a aprofundir  les relacions, els vincles i les polítiques comunes del món local arreu dels Països Catalans i a la vertebració  de la nació completa.
Un cop transcorregut el 24M ens trobem amb un mapa polític local a Catalunya d’ àmplies majories sobiranistes i arreu dels Països Catalans hi ha un nombre significatiu de regidors i regidores sensibles al foment dels vincles culturals, socials, històrics i econòmics entre els nostres territoris. Favorables a estendre-hi relacions de tota mena.
– Coincidint amb la propera celebració de la Festa de Sant Joan, creiem arribat el moment de fer una passa efectiva endavant amb la voluntat d’estrènyer els llaços comuns, començant pel món local dels nostres pobles, viles i ciutats. Presentant arreu on sigui possible mocions favorables adeclarar el 24 de juny com a Festa Nacional dels Països Catalans. Una moció carregada de simbolisme, però que pot empènyer a impulsar nous projectes i noves iniciatives i, sobretot, una activa política de relacions i agermanents poble a poble, vila a vila arreu dels nostres territoris.
– Fa anys que Òmnium Cultural ha impulsat mocions semblantsaconseguint l’adhesió favorable de declarar com a Festa Nacional dels Països Catalans el 24 de juny de més de 250 Ajuntaments, el que suposa un punt de sortida significatiu. Ara, es tractaria de reafirmar-se en aquesta declaració, estendre-la al màxim nombre de municipis i demanar als governs dels respectius territoris de parla catalana (Generalitat de Catalunya, Generalitat valenciana, Govern Balear, Govern de la Junta d’Aragó, Govern d’Andorra i Consell Departament de Prineus Orientals “Catalunya Nord”) que prenguin en consideració la iniciativa.
– El 24 de juny ha vingut a representar el símbol de la nostra unitat. És l’única festa que se celebra conjuntament arreu del País Valencià, Catalunya, Catalunya del Nord, Illes Balears, Andorra i Franja: festes de Perpinyà, fogueres d’Alacant, Flama del Canigó, salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, revetlles populars a Catalunya i el País Valencià. Una festa lligada al foc, que simbolitza la sega dels camps i la celebració del solstici d’estiu, elements que identifiquen plenament el caràcter mediterrani dels nostres pobles.
La Festa de Sant Joan amb l’encesa de la Flama del Canigó, impulsada per Òmnium Cultural, ha mantingut fins a dia d’avui viva la tradició que escampa el foc de la llengua des del Nord per les fogueres de tots els pobles i viles. Refermant, any rere any, la nostra voluntat de viure plenament en català arreu dels Països Catalans, dignificant la nostra llengua, que és un dels tresors més preuats que compartim.
Per tot això, fa temps que es considera aquesta diada com a Festa Nacional del conjunt dels Països Catalans, independentment dels reconeixements oficials i institucionals.
– Per tot plegat, Espai Mata de Jonc impulsem aquesta DECLARACIÓ PÚBLICA i ens dirigim a tots els regidors i regidores, batlles i batllesses, a totes les corporacions municipals dels Països Catalans, perquè assumeixin la proposta i defensin la Moció que presentem davant els Plens municipals, com una de les primeres actuacions de la legislatura que tot just ha començat.
Països Catalans, Juny 2015
logo24juny copiar
ESPAI MATA DE JONC
info@espaimatadejonc.cat
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LA FLAMA DEL CANIGÓ_ÒMNIUM CULTURAL

Des d’Òmnium Cultural i coincidint amb la proximitat de la Festa de Sant Joan, des de fa uns anys fem arribar una moció als Ajuntaments per tal de declarar la Festa de Sant Joan com la festa Nacional dels Països Catalans. Està previst que aquesta campanya es dugui a terme durant tot l’any i a la propera edició de la Flama del Canigó comptem amb el suport de la majoria dels Ajuntaments dels Països Catalans. Ara mateix, la moció ha estat aprovada per 258 ajuntaments. Podeu descarregar-vos-la aquí.

Missatge 2015:

 Sigueu molt benvinguda Flama del Canigó, que com cada any sou esperada amb il·lusió per moltes persones, ja siguin grans, joves, xiquets, al·lots, mainada, tots desitjosos de compartir la vesprada i la nit, que s'il·luminarà amb l'encesa del Foc de Sant Joan Aquesta nit màgica i tota la diada de demà dia 24 de juny, Festa Nacional dels Països Catalans, ens agermana a tots, siguem del nord o del sud, de terra endins i de mar enllà, fruit de l'herència de l'antic solstici d'estiu que d'origen mil·lenari i que amb el pas dels segles, la seva celebració ha esdevingut tradició i costum, la més antiga del nostre País i fins i tot dels racons d'Europa on s'estimen i respecten la democràcia i la llibertat, tant pròpia com la dels altres. Enguany s'escau el 50è aniversari del “salt” passant la ignominiosa frontera, portant la Flama per damunt d'aquest límit imposat per l'absolutisme imperant ahir, i avui encara, que trenca i divideix Catalunya per una serralada, com és la pirinenca, que vertebra a banda i banda uns pobles que formen part d'un mateix País i Nació. Els nostres Focs de Sant Joan i la Flama que els encén, baixada del cim del Canigó, ja formen part del nostre costumari popular així com de la nostra història col·lectiva, que tantes lliçons ens ha deixat des del seu inici fins a l'actual albada de la sobirania plena. Recordem tan sols que en períodes on els desitjos del poble foren reprimits a sang i foc pel “real derecho de conquista”, l'expressió popular donava als Focs de Sant Joan un sentit de resistència que queda palès en aquest senzill clam de fa tres segles Caramelles van darrera les de mil set-cents i tants fadrinets que les dictaven ja mai més les cantaran! Mal Ponent ve de Castella si de França lo Mestral los usategs de la terra ja s'esfullen riu avall! No canteu pas més corrandes ni feu Focs per Sant Joan feu cremar-ne cera groga com se sol pels funerals! Tot poble té arrels fondes, i la llavor de bona sembra mai fineix, per això Catalunya sempre ha reprès un nou impuls de renaixença, i que avui ha tornat amb força buscant un millor camí, amb voluntat i esperança, sota la llum de la Flama del Canigó. Som-hi tots! I fins sempre amunt! Nemesi Solà TIC i antic escolta -