CIEMEN presenta el manifest "Crida perquè Catalunya lideri l'acollida de refugiats al sud d'Europa"








Presentació del manifest "Crida perquè Catalunya lideri l'acollida de refugiats al sud d'Europa"



El CIEMEN us convida a la presentació del manifest “Restituïm la dignitat i recuperem la memòria actuant amb solidaritat. Crida perquè Catalunya lideri l’acollida de refugiats sirians al sud d’Europa”.

L’acte oficial de presentació del manifest es fa dimecres 9 de setembre, a les 18:30 hores, a l’Auditori del CIEMEN (Rocafort, 242 bis, Barcelona).

Hi intervindran diversos dels primers signants del manifest.

El text sencer del manifest, i el llistat dels primers signants, els podeu trobar al web del CIEMEN en aquesta adreça, on també podreu signar el manifest, si ho desitgeu:
http://www.ciemen.cat/manifest-catalunya-terra-acollida/




El CIEMEN, de forma complementària a la tasca que fan Stop Mare Mortum i altres entitats i xarxes catalanes de suport als refugiats, impulsa un manifest públic per a reclamar que Catalunya i Barcelona liderin l’acollida de refugiats sirians i d’altres indrets del Pròxim Orient i l’Àfrica que, fugint de la situació de guerra i crisi humanitària dels seus països d’origen, estan arribant a Europa.



La presentació del manifest, a les 18:30 a l’Auditori del CIEMEN (Rocafort, 242 bis, de Barcelona) serà a càrrec d’alguns dels primers signants, com el jutge Santi Vidal o el poeta David Caño, entre d’altres, així com de David Minoves, per part del CIEMEN, i pretén recordar el llegat de Catalunya i de Barcelona com a nuclis neuràlgics i irradiadors de la solidaritat i l’internacionalisme a escala europea, amb exemples notoris com les campanyes per Eritrea o Centreamèrica els anys vuitanta; Chiapas o Bòsnia, durant els noranta, o més recentment les iniciatives populars i transversals sorgides els últims quinze anys en suport al Sàhara, l’Iraq, Txexènia o Palestina.

El manifest reclama que Catalunya i les seves institucions afrontin “amb valentia” el drama dels refugiats, i pressionin l’Estat Espanyol i la Unió Europea perquè l’acollida sigui rigorosa, àmplia i immediata. El text alerta que “cal teixir una xarxa de resiliència contra la xenofòbia, el racisme i la intolerància” en un país, defensa el manifest, “que, entre tantes persones i tants orígens diferents, estem construint” i que “ha de fer-nos sentir orgullosos un cop més de ser-ne ciutadans”.

Entre els primers signats hi ha polítics d’ERC, CDC, ICV i la CUP com Anna Simó, David Fernàndez, Carles Campuzano o Lluís Camprubí; periodistes com Vicent Partal (Vilaweb), Francesc Marc Álvaro (La Vanguardia) i Àlex Romaguera (La Directa); actors com Sergi López, Pep Ambrós, Elvira Prado o Sílvia Bel; músics com David Carabén, Meritxell Gené o Gerard Quintana; escriptors com Jordi Coca, Julià de Jòdar i Sebastià Bennàssar; sindicalistes com Josep Maria Àlvarez (UGT), Carles Sastre (CSC), Jordi Martí (CGT) o Luis Blanco (IAC), i persones provinents de l’empresa, el món acadèmic l’esport, la cultura popular i altres camps.

El text complet del manifest i el llistat de les primeres adhesions es pot consultar en aquest enllaç, on també es pot signar el text.