ENLLAÇATS PER LA LLENGUA DÓNA SUPORT DES DE TOTS ELS TERRITORIS A LA PIULADA #vullestudiarenvalencià

Estem a punt de començar el curs escolar 2013-14 i al País Valencià, el govern del PP ha tornat a posar totes les traves possibles perquè més de 100.000 infants no puguen matricular els xiquets en el el programa plurilingüe d'ensenyament en valencià (PPEV), 

Per això des d'ENLLAÇATS PER LA LLENGUA us animem a sumar-vos a aquesta iniciativa de Jaume Flor i a piular en favor de l'ensenyament en valencià, el proper dissabte 31 d'agost a les 20 hores i a mostrar el nostre rebuig més ferm a la conculcació del dret d'etudiar en valencià a milers i milers de xiquets valencians amb l'etiqueta #vullestudiarenvalencià i la menció @AlbertoFabra.


Wert no garantirà el dret a l'ensenyament en valencià a les famílies que el sol·liciten i es queden sense plaça per manca d’oferta

Data: 27/06/2013 16:20

Escola Valenciana valora que Wert no té cap intenció d’atendre a les peticions de millora i que aprovarà l’actual redacció de la LOMQE sense canviar ni una coma i sense el consens social que necessita una llei educativa. El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha explicat hui al ministre d'Educació José Ignacio Wert la realitat del sistema educatiu valencià.

A més li ha fet diverses propostes de millora de la Llei per garantir la competència lingüística de tot l'alumnat en la llengua pròpia del País Valencià i una millor competència d'una tercera llengua.
Escola Valenciana ha recordat al ministre Wert que, tal com està redactada la LOMQE, el valencià es considera de segona. En aquest sentit, l'assignatura de valencià continua sent una matèria específica i no està al nivell d'altres matèries com matemàtiques o llengua i literatura castellana, que són troncals. El president de l'entitat ha explicat que "la LOMQE contempla que les llengües oficials, com el valencià, poden estar considerades com a troncals però que depén de les respectives autonomies eixa regulació. És per això que si en algun moment l'autonomia decideix marcar en la seua normativa les excepcions que vulga de cursar la llengua i la literatura oficials, doncs no hi haurà cap problema, això sí, en tots els casos sí queda garantit que tot l'alumnat ha de cursar una primera llengua estrangera. Ens sembla que amb aquestes condicions es desemparen completament les diferents llengües oficials de les autonomies i es deixa la decisió de garantir la competència lingüística de l'alumnat a criteris ideològics i no pedagògics".
El ministre Wert ha expressat al president d'Escola valenciana que el dret a l'ensenyament en valencià és una competència exclusivament autonòmica. Així mateix, el president d'Escola Valenciana ha mostrat el malestar de l'entitat respecte a què la LOMQE només garantirà el dret de les famílies valencianes a escollir ensenyament en castellà, però no el dret de les 14.000 famílies potencials que demanarien el programa òptim d'ensenyament quan matriculen els seus fills de 3 anys a l'escola, el Programa plurilingüe d'ensenyament en valencià (PPEV), si tingueren l'oferta adequada. "Afortunadament al País Valencià hi ha famílies i equips docents que lluitem per l'ensenyament en valencià i gràcies a això hem aconseguit que per al pròxim curs hi haja 40 noves línies en valencià autoritzades, dues per sentències històriques del TSJ valencià", ha explicat Vicent Moreno.
L'entitat cívica li ha fet saber al ministre que li farà arribar les queixes de les famílies que no poden matricular els seus fills en valencià i li ha explicat per què el PPEV és el programa òptim d'ensenyament, ja que és l'únic que garanteix la competència lingüística en les dues llengües cooficials i una millor competència funcional en anglés.
Un dels objectius que marca la LOMQE és que en aquells territoris amb dues llengües oficials, l'alumnat les ha de dominar per igual i segons Escola Valenciana "això no ho garanteix un dels programes educatius vigents actualment al País Valencià, és a dir, la línia en castellà".
Escola Valenciana li ha demanat a Wert que prenga mesures per potenciar el plurilingüisme educatiu a tot l'Estat i no només a les autonomies amb llengua pròpia.
Aquesta reunió ha estat possible perquè l'entitat ha estat convidada pel diputat de la Coalició Compromís, Joan Baldoví, a exposar els seus arguments al ministre. Escola Valenciana està oberta a exposar el model de sistema educatiu valencià avalat per la majoria de la societat valenciana i per les màximes instàncies científiques i acadèmiques en qualsevol taula de debat política o social.