Per la democràcia, l'ensenyament i la nostra cultura, prou atacs al català!

Comunicat
Secció de cultura/política/economia


Per la democràcia, l'ensenyament i la nostra cultura, prou atacs al català!

La llengua catalana -minoritzada que no pas minoritària- està sent víctima d'una ofensiva política i legislativa per part de diverses administracions de l'estat espanyol.

Aquesta ofensiva es podria interpretar com una resposta per part del PP al cicle polític de marcat caràcter sobiranista que es viu a la Comunitat Autònoma de Catalunya, però la realitat és una altra: els atacs a la llengua catalana per part de diversos estaments controlats pel PP responen a una estratègia de fragmentació, menysteniment i invisibilització. L'objectiu final no és pas altre que fer desaparèixer el català de l'àmbit públic i privat, impulsar un projecte homogeneïtzador en clau espanyola i, obertament, practicar un culturicidi.

El marc principal des del qual s'està desenvolupant aquesta estratègia aculturitzadora és l'àmbit educatiu. Es pretén tallar la vitalitat de la nostra llengua comuna, matar-la, tallant de soca-rel el canal que n'assegura la subsistència i ús social: l'ensenyament.

La gravetat d'aquesta actuació rau en la profunda manca de respecte vers drets dels/les catalanoparlants, l'autoritarisme amb què es desenvolupa, l'ús de formules profundament antidemocràtiques i l'exhibició desacomplexada de l'objectiu final de l'ofensiva: acabar amb el català, practicar un culturicidi.

Cap territori de parla catalana no s'escapa a aquests atacs que podem considerar estructurals a l'estat espanyol: agressions físiques i verbals per part de cossos de seguretat a persones catalanoparlants pel sols fet de fer ús del propi idioma; denominacions legals humiliants (LAPAO) per a menyspreuar i trencar la unitat lingüística i estigmatitzar-ne els parlants; redactats ridículs a textos legals per a invisibilitzar-ne l'existència (“la otra lengua oficial”), sentències d'un tribunal al servei dels interessos de l'estat per a destruir un model educatiu (sentència del TC contra la immersió lingüística a la CAC), fragmentar la canalla a les aules establint línies d'ensenyament excloents per a les persones catalanoparlants (quantes criatures no poden estudiar en català al País Valencià o a Ses Illes? milers!)... en definitiva una allau d'atacs que observats en conjunt fan evident la intenció de consumar un culturicidi.

Des de la Intersindical-Confederació Sindical Catalana (CSC) volem fer arribar tot el nostre suport als membres de la comunitat educativa que estan patint repressió política -perquè d'això es tracta- i volem, també, expressar la nostra admiració per la seva valentia en negar-se a aplicar directives que saben antidemocràtiques... fins el punt de perdre les seves feines en una època de crisi i destrucció d'ocupació terrible. Tot el nostre suport i admiració pel vostre coratge.

Així mateix, volem expressar la nostra solidaritat i suport a les iniciatives que els/les ensenyants de Ses Illes decideixin dur a terme, ja sia ara o bé a l'inici del proper curs.

La nostra llengua és un patrimoni del conjunt de la humanitat, part viva de l'ecosistema cultural. No podem permetre que se l'ataqui impunement, que s'intenti fer-la desaparèixer a cap territori, perquè la llengua ens és comuna a tothom i no entén de divisions administratives. És un organisme viu, poderós, que s'expressa per boca de milions de persones. I milions de persones no permetrem que sia eliminada per qui, realment, la polititza: els mateixos que la volen matar.

Tot el nostre suport a la comunitat educativa de Ses Illes!

Amb la llengua no s'hi juga!
Prou apartheid lingüístic!
CSC
8 d'agost de 2013
Països Catalans
Oficina de premsa
Intersindical-CSC