Gràcia recorda el compromís d'Ovidi Montllor amb la llengua, la societat i el País

Aquest dimarts 13 d'octubre, a la vila de Gràcia, ha tingut lloc un acte del Correllengua 2015 en homenatge a la figura del cantautor valencià Ovidi Montllor i el seu compromís vers la societat, la llengua i el País.

La jornada va començar amb una xerrada dels professors Josep Guia i Francesc Viadel, presentada per Òscar Adamuz (Enllaçats per la Llengua), que ressaltà la necessitat de furgar en la persona d'Ovidi, més enllà de la icona mediàtica en què sha convertit avui dia. 

Començà la intervenció del periodista i escriptor d'Algemesí, Francesc Viadel, que va explicar com, sent molt jove, va conèixer el seu admirat Ovidi i posteriorment va poder entrevestar-li en el seu pis de Barcelona. Viadel va qualificar de"miracle" el fet que s'hagi recuperat la figura i l'obra d'Ovidi Montllor després de passar molts anys d'ostracisme, i ho atribuí al fet que l'obra i el pensament del d'Alcoi connectava amb les classes populars i no quedà desfasat. "És com si mai no hagués marxat", va dir.

A continuació intervingué Josep Guia, històric activista independentista, que va exposar una presentació de fotografies d'Ovidi Montllor de la seva col·lecció personal (algunes d'elles pràcticament inèdites), que representaven diferents moments de la vida del cantautor. Guia posà l'accent en el compromís de Montllor per aconseguir les llibertats democràtiques i nacionals. 
El professor de la UV també parlà sobre el paper d'Ovidi com a divulgador de l'obra d'Estellés i explicà alguna anècdota quant a la fama de "Casanova" del cantant.


 Després d'ambdós intervencions, hi hagué un torn obert de paraules, on començà un col·loqui entre els assistents, que acabà per donar pas a l'actuació musical que arrodoniria l'acte d'ahir, celebrat al Centre Artesà Tradicionarius enmig d'un gran ambient. El concert acústic de les cançons d'Ovidi fou a càrrec de Cati Plana, David Farrarós i Marc Figuerola.

La jornada fou organitzada per l'ANC de Gràcia, coordinada per la CAL, amb la col·laboració de diverses entitats de Gràcia i el suport d'Enllaçats per la Llengua.

Fotos: Correllengua de Gràcia (twitter)