STEPV i Escola Valenciana junts per defensar l'ensenyament en valencià


» ENSENYAMENT EN VALENCIÀ

STEPV i Escola Valenciana es reuneixen per analitzar la situació del valencià a l'ensenyament

Les dues entitats impulsaran accions per a frenar l’aplicació de l’ordre de plurilingüisme que es publicarà en breu

STEPV i Escola Valenciana s’han reunit per analitzar la situació de l’ensenyament en valencià, especialment la nova ordre d’aplicació del plurilingüisme que pretén realitzar una consulta als pares i mares sobre els programes lingüistics plurilingües i imposar una assignatura en castellà en els programes en valencià.

Les dues entitats coincideixen en què el model plurilingüe de la Conselleria d’Educació limita l'extensió de l'ensenyament en valencià i no serveix per assolir l’objectiu que marca la legislació vigent perquè l’alumnat assolisca les mateixes competències lingüístiques en les dues llengües oficials.

El decret de plurilingüisme de 2012, que no ha comptat amb el suport ni el consens de la comunitat educativa, s’està aplicant en el segon cicle d’educació infantil i, el curs que ve, s’aplicarà al primer curs d’educació primària. La Conselleria ha preparat ara una ordre de desplegament del decret i convocarà consultes a les famílies en tot el sistema educatiu perquè es pronuncien sobre el progama plurilingüe (en valencià o en castellà) que volen per als seus fills. STEPV i Escola Valenciana entenen que aquesta consulta és innecessària, dubten de la seua legalitat i crearà un conflicte innecessari entre les famílies i aquestes i el centre educatiu. A més, és la Conselleria la que decidirà en última instància quin programa plurilingüe aplica en el centre perquè la consulta no és vinculant.

En definitiva, aquesta nova normativa que es publicarà en breu serà un instrument més en mans del govern valencià per a continuar entrebancant l’ensenyament en valencià al sistema educatiu públic. Recordem que només el 30% de l’alumnat estudia en valencià, no per falta de demanda sinó per les polítiques involutives del govern valencià en matèria lingüística, no només en ensenyament sinó en el conjunt de la societat valenciana.

Per tot això, STEPV i Escola Valenciana s’han compromés a treballar conjuntament per  a posar fre a aquesta política de marginació del valencià i oferir alternatives perquè el pròxim govern de la Generalitat es comprometa a potenciar l’ensenyament en valencià i plurilingüe en el sistema educatiu.
19 de novembre de 2014


STEPV  Área d'Acció SindicalMarc Candela Tel 660 051 149 marc.candela@stepv.intersindical.org
Juan de Mena, 18. Tel. 96 391 91 47 Fax. 96 392 43 34. 46008. VALÈNCIA. stepv.intersindical.org