Dos algueresos, Premis d'Actuació Cívica de la Fundació Carrulla

ÒMNIUM CULTURAL DE L’ALGUER




Lo 15 de novembre amb un acte solemne en lo Saló de Cent del Municipi de Barcelona, s'és tenguda la cerimònia per la consegna del Premi Josep Maria Batista i Roca, instituït l'any 1989 per reconèixer les accions portades envant dels catalanoparlants a fores del territori de la Catalunya per difundir la coneixença de la cultura catalana en tot lo món.
U dels deu premis és estat consegnat del Síndic de Barcelona, Xavier Trias, a Antoni Martinelli, soci de l'Òmnium Cultural de l'Alguer i nostro conciutadà, que al 2008 havia recivit lo Premi d'Actuació Cívica Lluís Carulla.

Aqueix reconeixement és la prova que el treball fet amb discreciٕó i amb passió, la genuïnitat i la coherència, són los elements fondamentals per tutelar la nostra identitat i donar continuïtat a la nostra llengua i a la nostra cultura, oltres que un fort senyal que els comportaments honestos i desinteressats calqui volta venen reconeixuts també a livell institucional.

Lo President
Stefano Campus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



L'ALGUER- Dilluns 24 de novembre, a les 19, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, la consenya dels premis d'Actuació Cívica, edició 2014, a la presència del Síndic Xavier Trias. 
Per l'edició 2014, la juria era formada de Antoni Bassas, Jordi Carulla-Ruiz, Carles Duarte, Vicent Partal i Damià Pons. 
  
Irene Coghene, activista per la protecció de la llengua i de la cultura alguereses, ha guanyat el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Carulla. Coghene, nada a l'Alguer al1982, ha treballat a l’Ofici Lingüístic del Municipi de l’Alguer. És estada també responsable de la creació i la coordinació de la delegació de la Plataforma per la Llengua, amb la qual organitza Les Estrenes, festa tradicional del 6 de gener. És fundadora i secretària del Centre Excursionista de l’Alguer, que promou el patrimoni natural i paisatgístic del territori i dedica anualment una excursió, la Passejada per la Llengua, al territori de l'Alguer per la descoberta de diversos topònims. Amb el Centre Excursionista, ha organitzat l'Aplec Excursionista dels Països Catalans a l'Alguer. Ha col·laborat també amb la Fundació Ateneu Alguerès per l'organització de conferències i concerts amb musicistes catalans. 
  
Amb Irene Coghene, los altres guanyadors de la XXXII edició del premi són: Ester Bonal i Sarró, de Barcelona (membre del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya); Montserrat Fontané, de Girona; Tomeu Martí i Florit, de Palma (activista cívic, gestor cultural, periodista i escriptor); Rosa Serrano i Llàcer, de Paiporta (laureada en Pedagogia a la Universitat de Barcelona, i una de les fundadores de l’Escola Gavina a Picanya l’any 1975, per l'ensenyament del català als País Valencià); i Emigdi Subirats i Sebastià, de Campredó (laureat en Filologia Anglogermànica, i professor de inglés a Tortosa). 
Lo Premi d'Actuació Cívica, és estat creat l'any 1983, amb sis guanyadors, dotats de 5.000 euros cada u, destinats a les persones que se són fer distingides (generalment poc coneixudes, i que treballen en forma anònima) que han treballat i que treballen al servici de la identitat nacional en diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com en l'ensenyament, comunicació, ciències, art, cultura popular, música, teatre, economia, dret, acció social i cívica.