Enllaçats per la Llengua reivindica un ensenyament de qualitat i plenament normalitzat en català

Aquest 15 de setembre han començat les classes a Catalunya en un inici de curs marcat per la introducció imposada de la LOMQE, les retallades, la quota d'un 25 per cent de les classes en castellà en ús a diverses escoles i, en definitiva, la posada en risc del model d'escola en català construït fa 30 anys i fonamentat en la llengua catalana com a eix vertebrador de la cohesió social i la igualtat d'oportunitats.

Per altra banda, aquesta anormalitat quant a l'educació la trobem present també als inicis de curs d'altres punts del domini lingüístic, com al País Valencià, on enguany s'ha avançat el començament un parell de setmanes en unes condicions de temperatures elevades impròpies d'una aula i que impedeix el normal funcionament de les classes, com han denunciat sindicats d'ensenyament, entitats cíviques, plataformes per l'educació i associacions de pares i mares. A aquesta situació se suma la reducció de línies en valencià en un nou menyspreu de les institucions pròpies vers la llengua del seu poble.
A les Illes Balears el nou curs s'enceta amb una nova vaga de mestres que continua rebutjant la imposició del Decret de Trilingüisme (TIL), les polítiques educatives del govern Bauzá i la persecució dels mestres i centres que secundaren la vaga indefinida de l'any passat -que fan insubmissió del nou model educatiu- i contra la nova llei de símbols que impedeix lluir els llaços en favor de la llengua catalana. Cal ressaltar que aquest model d'èxit i de consens ha estat desmuntat per un govern que veu com la comunitat educativa no defalleix en la lluita pels drets de tots a rebre un ensenyament digne en llengua pròpia.

Per tant, des de la plataforma Enllaçats per la Llengua volem aprofitar aquest inici de curs per a recordar que la reivindicació d'un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un motiu de defensa, bàsic a tot el territori catalanoparlant, a on veiem, dia rere dia, com els drets lingüístics de centenars de milers d'alumnes es veuen minvats davant la minsa presència de la llengua catalana a l'escola, tant a l'Alguer, com a la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, el Carxe o Andorra... o els atacs furibunds que rep al País Valencià i les Illes Balears. A causa de la vulneració dels drets lingüístics bàsics de milers de famílies que trien l’ensenyament en català com a ensenyament de qualitat per als seus fills, des d’Enllaçats per la Llengua continuarem fent accions conjuntes a totes els PPCC perquè qualsevol cosa que afecta la llengua en una part del territori, afecta el seu conjunt i la seva pervivència.


Cal recordar que des de les entitats que formem Enllaçats per la Llengua ja vàrem mostrar el nostre més absolut suport a la cercavila multitudinària del passat 14 de juny convocada per la plataforma Somescola.cat i continuem animant les famílies a reivindicar un model educatiu de qualitat i en català, on la plena normalització de la llengua pròpia sigui el pilar bàsic.



Enllaçats per la Llengua 



Enllaçats per la Llengua va sorgir davant la necessitat d’actuar conjuntament a tots els territoris dels Països Catalans de manera coordinada. Ha fet costat a la Bressola, als alcaldes i docents de la Franja de Ponent, a la Vaga Indefinida per l’educació a les illes Balears, a les agressions i amenaces contra la llengua al País Valencià i en general a l’ofensiva del PP en contra de la llengua allà on governa. 

Notícies relacionades:

Ràdio Sarrià