Illes Balears: Respostes al Decret de tractament llengües (TIL)

Reunida, amb caràcter d’urgència, la permanent de la Junta de Personal Docent no Universitari, integrada per l’STEI, FETE-UGT, ANPE i FECCOO, per tractar de l’aplicació del Decret Til i les instruccions del secretari autonòmic d’Educació, Cultura i Universitats, el  Sr. Guillem Estarellas, volem fer públic el rebuig, tant al Decret i com a les seves instruccions.

La Junta expressa el seu suport a la feina feta pels mestres i professors durant més de trenta anys a favor de l’escola pública i de la normalització de la llengua. També es mostra a favor d’incentivar l’aprenentatge d’una llengua estrangera per part de tots els infants i joves de les Illes Balears, a través d’un model lingüístic escolar consensuat, ben planificat, implantat d’acord amb uns principis pedagògics coherents i adaptat a la realitat sociolingüística que tenim. 
   
Els quatre sindicats acordam en primer lloc la convocatòria del plenari de la Junta de Personal Docent no Universitari, que compta amb els representants del professorat de totes les illes,  amb la major brevetat possible per tal de concretar actuacions davant la situació de caos generada per la Conselleria d’Educació. En segon lloc proposam als Consells Escolars dels centres educatius que, en comptes d’aprovar un projecte per a l’aplicació del TIL, facin arribar a la Conselleria d’Educació un document on es manifesti la impossibilitat d’elaborar el projecte d’aplicació del TIL degut  a causes pedagògiques, laborals, organitzatives i de cohesió social i lingüística, així com la sol·licitud de l’ajornament de l’aplicació del decret.

També feim una crida a la participació a l’assemblea de docents, convocada per demà 29 de maig a les 17.30 hores a l’IES Josep Sureda i Blanes de Palma, per a articular una resposta contundent i conjunta a aquest atac a l’ensenyament públic i en català. 


Davant l’actuació de l’Administració educativa que està generant un conflicte que va en detriment  de la cohesió interna de cada centre,  les organitzacions sindicals  ens adreçarem a la resta de la comunitat educativa per fer front comú i exigir al govern autonòmic racionalitat i actuacions coherents amb la millora de la qualitat de l’Ensenyament.
_________________________________________________________________________

ENLLAÇATS PER LA LLENGUA SUBSCRIVIM EL MANIFEST  

Filòlegs i escriptors presenten un manifest en defensa de la immersió lingüística a les Illes

Llengua, educació i sensatesa: evitem resultats escolars i socials catastròfics', es titula
Filòlegs del IEC, la UIB i escriptors han presentat aquest matí a Palma el manifest 'Llengua, educació i sensatesa: evitem resultats escolars i socials catastròfics', en defensa del sistema d'immersió lingüística a l'ensenyament de les Illes i contra un decret de trilingüisme del govern Bauzá que consideren 'de dubtosa legalitat'. 
El manifest és encapçalat pel doctor Nicolau Dols, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres; el doctor Joan Antoni Mesquida, director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB; i el doctor Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. També el signen, entre més, Aina Moll Marquès, Biel Mesquida, Josefina Salord i Marià Serra.