Parlament de Vicent Maurí durant el concert de la Bressola a València

Reproduïm el parlament de Vicent Maurí en nom d'Enllaçats per la Llengua durant l'acte de celebració del concert de la Bressola al teatre Micalet de València el passat 8 de juny, on es demostrà els llaços de germanor i solidaritat que uneixen tots els territoris de parla catalana.




Bona nit, companyes, companys,

Per a mi és una satisfacció intervindre en aquest acte en representació d’Enllaçats per la Llengua que agrupa a entitats dels Països Catalans que tenen com objectiu la defensa de la nostra llengua comuna, el català.
Des d’Enllaçats per la Llengua, i en aquest cas també des del conjunt de les entitats del País Valencià que hi formen part, volem saludar la presència dels Amics de la Bressola i de la Bressola a la ciutat de València per celebrar el seus 40 anys. Casa nostra és casa vostra, si és que n’hi ha casa d’algú.
Any rere any la Bressola ens demostra com, des del treball i la il·lusió, es pot afrontar una situació preocupant, com la que té el català a les comarques nord-catalanes, des de l'optimisme militant i amb dedicació plena, que pot esdevenir en uns excel·lents resultats que permeten que molts xiquets i xiquetes tinguen un bon coneixement de la llengua en un context advers per aquesta.
Tot i el devastador procés de francesització de la Catalunya Nord, moltes famílies decideixen matricular els seus fills i filles a les escoles de la Bressola, on el català és la llengua vehicular, degut també al prestigi del projecte pedagògic que ofereixen les escoles laiques catalanes.
Avui dia un petit miracle està esdevenint a la societat nord-catalana: després d'un trencament generacional de transmissió de la llengua per via familiar la creació de neoparlants de català pot reintroduir la llengua vernacla a moltes llars després de molts anys. Recordem també que moltes d'aquestes famílies, d'origen francòfon, que decideixen que els seus fills/es estudien a la Bressola no han tingut mai com a llengua el català. Si bé insuficient, aquesta dada reflecteix l'esperança de capgirar una situació que molts creien irreversible.
Però per ajudar a revertir necessitem més Bressoles. Per influenciar en un àmbit tan sensible per a la societat com l'escola en necessitem moltes més. Necessitem bolcar tota la força de la catalanitat en aquesta esperança. Per tot açò, des de les entitats que formem Enllaçats per la Llengua mostrem el nostre més absolut suport a la Bressola i animem tothom fer-ho.
Però, des del nostre col·lectiu, també de les entitats valencianes que hi formem part, volem aprofitar aquest esdeveniment per a recordar que la reivindicació d'un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un motiu bàsic a tot el territori catalanoparlant, a on veiem, dia rere dia, com els drets lingüístics de centenars de milers d'alumnes es veuen minvats davant la minsa presència de la llengua catalana a l'escola en molts dels nostres territoris vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus.
Des d’Enllaçats per la Llengua continuarem fent accions conjuntes a totes els PPCC perquè qualsevol cosa que afecta la llengua en una part del territori, afecta el seu conjunt i la seva pervivència.
Visca la Bressola!

Visca la terra!

Vicent Maurí, Enllaçats per la Llengua
València, 8 de juny de 2016