Enllaçats per la Llengua impulsa la Declaració de Perpinyà

Entitats de la plataforma Enllaçats per la Llengua s'han reunit aquest matí a la Casa de la Generalitat de Perpinyà per analitzar la situació general de la llengua als diversos territoris i definir una política coordinada quant a la defensa i valorització del català. A la trobada s'ha aprovat d'impulsar la "Declaració de Perpinyà", com a mostra del suport de la xarxa d'entitats a la tasca de les escoles catalanes de la Catalunya Nord i per reivindicar el català com a llengua vehicular i de cohesió a les escoles d'arreu del territori. 



30 de maig 2015

Enllaçats amb les escoles catalanes de la Catalunya Nord

Declaració de Perpinyà




Aquest 30 de maig s'ha celebrat, com cada any, la Bressolada, la festa de les escoles catalanes de la Catalunya Nord. Cada any aquesta Diada per l'escola en català tenyeix els carrers de Perpinyà de colors, de jocs per a la canalla i d'actuacions musicals en un to festiu però alhora reivindicatiu per l'ensenyament en llengua pròpia a la Catalunya del nord de les Alberes.

Any rere any la Bressola ens demostra com, des del treball i la il·lusió, es pot afrontar una situació preocupant, com la que té el català a les comarques nord-catalanes, des de l'optimisme militant i amb dedicació plena, que pot esdevenir en uns excel·lents resultats que permeten que molts nins i nines tinguin un bon coneixement de la llengua en un context advers per aquesta.
Tot i el devastador procés de francesització de la Catalunya Nord, moltes famílies decideixen matricular els seus fills/es a les escoles de la Bressola, on el català és la llengua vehicular, degut també al prestigi del projecte pedagògic que ofereixen les escoles laiques catalanes. Aquesta xarxa d'escoles catalanes a la Catalunya Nord va ampliant-se també a l'ensenyament públic, on celebrem que l'Escola Arrels obri un segon centre a Perpinyà.
Avui dia un petit miracle està esdevenint a la societat nord-catalana: després d'un trencament generacional de transmissió de la llengua per via familiar la creació de neoparlants de català pot reintroduir la llengua vernacla a moltes llars després de molts anys. Recordem també que moltes d'aquestes famílies,d'origen francòfon, que decideixen que els seus fills/es estudiïn a la xarxa d'escoles nord-catalanes no han tingut mai com a llengua el català. Si bé insuficient, aquesta dada reflecteix l'esperança de capgirar una situació que molts creien irreversible.
Però per ajudar a revertir necessitem més centres en català. Per influenciar en un àmbit tan sensible per a la societat com l'escola en necessitem moltes més i, per suposat, que no torni a tancar cap escola més. Necessitem bolcar tota la força de la catalanitat en aquesta esperança.
També hem de veure com queda la situació de la llengua després de la creació del nou ens macroregional que es crearà properament i on es veurà immers el Departament dels Pirineus Orientals.
Des de les entitats que formem Enllaçats per la Llengua mostrem el nostre més absolut suport a la Bressola i a la resta de xarxa d'escoles nord-catalanes , i anunciem la presència d'entitats d'arreu el domini lingüístic donant suport a la crida per l'escola que volem, també aquí a Perpinyà la catalana.
I en aquest sentit últim, des del nostre col·lectiu volem aprofitar aquest esdeveniment per a recordar que la reivindicació d'un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un motiu bàsic a tot el territori catalanoparlant, a on veiem, dia rere dia, com els drets lingüístics de centenars de milers d'alumnes es veuen minvats davant la minsa presència de la llengua catalana a l'escola.



En resum, la situació del català a l'escola a 2015 és lluny d'estar normalitzada i, en conseqüència, un gruix considerable de l'alumnat no rep l'educació en la seva llengua pròpia, que és alhora la del territori on viu, vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus. Des d’Enllaçats per la Llengua continuarem fent accions conjuntes a tots els PPCC perquè qualsevol cosa que afecta la llengua en una part del territori, afecta el seu conjunt i la seva pervivència.

Fruït de la reunió a la Casa de la Generalitat de Perpinyà acordem les següents consideracions:

-Fem constar el nostre suport a la xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya Nord, i celebrem el pròxim quarantè aniversari de la Bressola i la nova obertura d'una segona escola pública Arrels a Perpinyà.

-Expressem tota la nostra solidaritat amb la vaga de fam que ha encetat fa pocs dies el Conseller d'Aquitània en favor de l'occità, en Dàvid Grosclaude.

-Donem suport i ens afegim a la carta d'agraïment als mestres del principat impulsada per la plataforma Somescola.cat i al vídeo d'editorial Bromera respecte als mestres de valencià, i el fem extensiu al personal docent que ajuda a la normalització del català a la Franja de Ponent, el País Valencià, el Principat de Catalunya, Andorra, l'Alguer, la Catalunya Nord i les Illes Balears.

-Fem nostra la crida d'Escola Valenciana i l'STEPV-IV contra la supressió d'unitats en valencià realitzades per la Conselleria d'educació.

-Esperem que, després dels resultats electorals del passat 24 de maig, s'albiri un canvi de les polítiques lingüístiques a les administracions locals i autonòmiques d'arreu els territoris, sobretot en els àmbits de l'ensenyament, la funció pública i l'espai de comunicació en català.


-Emplacem les entitats a una nova reunió a Castelló de la Plana el pròxim mes de desembre per coordinar esforços i accions en suport del català.



#gràciesprofes, reivindicant el valencià a les aules

‪#‎gràciesprofes‬ és una campanya de l'editorial Bromera per a reivindicar la tasca imprescindible del professorat en la normalització de la nostra llengua. Enllaçats per la Llengua_ExLL s'hi suma. Gràcies Bromera ! 

Valoració dels resultats de les eleccions al País Valencià [Intersindical Valenciana i STEPV]

El sindicat Intersindical Valenciana i l'STEPV-IV fan una valoració dels resultats electorals del 24 de maig al País Valencià, on les forces d'esquerres podran formar un govern alternatiu a 20 anys de la dreta al poder.

La ciutadania exigeix un canvi real de les polítiques socials, laborals i econòmiques

26 / 05 / 2015 INTERSINDICAL
Intersindical Valenciana valora les eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig.

Intersindical Valenciana ha fet una primera valoració dels resultats de les eleccions. Per al Sindicat la ciutadania ha apostat per un canvi davant d’unes polítiques que ha estat atacant els drets individuals i col·lectius i empobrint la població en els darrers anys. La voluntat expressada per la ciutadania ha d’obrir una nova etapa també en la forma de fer política per assegurar la participació de la societat en la presa de decisions.
Cal ara recuperar els drets i millorar les condicions de vida i laborals
Des del Sindicat es considera que aquests resultats responen al cansament de la ciutadania i a la mobilització social en nombroses lluites i plataformes que han estat treballant, de valent, des de fa anys per combatre les polítiques antisocials i antivalencianes que s’han estat practicant.
Intersindical Valenciana fa pública la seua felicitació als partits polítics que han obtingut uns bons resultats i lamenta que EUPV no haja aconseguit entrar en les Corts Valencianes ja que no ha merescut quedar-se fora de les principals institucions a causa de la barrera injusta del 5% per accedir-hi, per la bona feina feta als carrers i al parlament.
A més, el Sindicat espera que aquests resultats suposen un canvi real de les polítiques socials, laborals i econòmiques per recuperar els drets i millorar les condicions de vida i laborals de les treballadores i treballadors i del conjunt de la ciutadania. En eixe sentit, aposta per posar en marxa tota una sèrie de mesures com ara: una auditoria ciutadana del deute; frenar l’empobriment amb garanties universals per a tota la població; fi de la corrupció i transparència en la gestió pública; potenciació dels serveis públics de titularitat pública: educació, transport, sanitat, serveis socials…; recuperació dels drets socials perduts; establir un Marc Valencià de relacions laborals i prestacions socials; defensa de l’autogovern, la normalització lingüística i la cultura del País Valencià; promoció activa de polítiques d’igualtat; lluita contra la violència masclista i l’explotació sexual; desenvolupament de mecanismes de participació democràtica de la societat…
Finalment, el Secretariat Confederal de la Intersindical Valenciana es reunirà el proper dijous per analitzar i valorar la nova situació generada pels resultats electorals.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


El Sindicat reclama canvis urgents que afavorisquen un inici de curs amb millors condicions per al professorat, l’alumnat i els centres educatius


La ciutadania valenciana ha votat pel canvi al País Valencià. També pel canvi educatiu. Després d’anys de polítiques neoliberals i de retallades a l’escola pública s’obri ara un nou escenari que ha de servir per avançar en un model educatiu diferent, que situe l’escola pública en l’eix central del sistema educatiu, que recupere les condicions laborals del professorat, que afavorisca l’alumnat i les famílies i que dignifique el valencià a l’ensenyament.
També ha d’haver un canvi en les formes per part del nou govern, que ha d’obrir la participació real i efectiva de la comunitat educativa en la presa de decisions de les qüestions que els afecte.
En eixe sentit, STEPV treballarà per a fer realitat aquest canvi, des de la Mesa Sectorial d’Educació, des de la Mesa General de la Funció Pública i des de qualsevol altre àmbit o fòrum de negociació on el Sindicat estiga present.
Per això, quan es configure el nou govern, el Sindicat insistirà en les propostes presentades als partits durant la campanya electoral i que ara tindran responsabilitats de govern. En les propostes presentades n’hi ha d’urgents (com la negociació d’un nou acord de professorat interí que impedisca la rebaremació, o la reducció de les ràtios d’alumnat i càrrega lectiva del professorat, recuperació d’unitats i retallades en l’arranjament escolar); altres propostes es plantegen per a negociar el primer any de legislatura (com la millora de les plantilles, un nou decret de plurilingüisme, la jornada continuada, etc.); i, finalment, d’altres per a negociar durant la resta de la legislatura (xarxa educativa 0-3 anys pública, millora de la resta de condicions laborals del professorat, etc.).
També se sol·licitarà la potenciació de les universitats públiques i la finalització de l’ofegament econòmic que estan patint.
Les mesures urgents s’haurien d’aplicar en prendre possessió el nou govern, de manera que a setembre el curs comence en els centres educatius amb més places per a professorat provisional i interí i millors condicions per a impartir docència (menys alumnes per aula, recuperació d’unitats, etc.).
Les propostes completes es poden trobar en aquest enllaç.
STEPV demanarà, a més, mesures per a millorar les condicions de l’alumnat amb greus problemes econòmics com l’obertura dels menjadors escolars en estiu o garantir-los la gratuïtat dels materials escolars per al proper curs.
També sol·licitarà al nou conseller o consellera d’educació, en prendre possessió, una reunió urgent per a traslladar-li aquestes propostes directament. També sol·licitarà reunions amb els partits polítics que configuren el nou govern autonòmic sorgit de les eleccions.
Finalment, STEPV felicita els partits polítics que han obtingut uns bons resultats i lamenta que EUPV no haja aconseguit entrar en les Corts Valencianes ja que no ha merescut quedar-se fora de les principals institucions a causa de la barrera injusta del 5% per accedir-hi, per la bona feina feta als carrers i al parlament.


26 de maig de 2015




Entitats d'Enllaçats per la Llengua d'arreu el territori es reuniran a Perpinyà en el marc de la Bressolada 2015

El pròxim dia 30 de maig diverses entitats d'Enllaçats per la Llengua d'arreu del territori faran un plenari a la Casa de la Generalitat de Perpinyà a les 10:30 del matí(*) en el marc de la Bressolada 2015.

En aquesta reunió es debatran temes diversos com la situació de l'escola en català, la solidaritat entre territoris i la valoració de la tasca feta per la xarxa d'entitats en 2015, a més de valorar possibles actes simultanis en defensa del català i donar suport explícit a les escoles catalanes de la Catalunya Nord.

Aquesta reunió forma part de les trobades anuals que les entitats d'Enllaçats per la Llengua fan regularment per coordinar-se en els accions de defensa i valorització del català a tot el territori.



Perpinyà, maig de 2015


Salutacions cordials,



Enllaçats per la Llengua http://exllengua.blogspot.com
enllacatsperlallengua@gmail.com
*El lloc de la reunió serà a la Casa de la Generalitat (cr. De la Fusteria, 1. Perpinyà)



Enllaçats per la Llengua va sorgir davant la necessitat d’actuar conjuntament a tots els territoris dels Països Catalans de manera coordinada. Ha fet costat a la Bressola, als alcaldes i docents de la Franja de Ponent, a la Vaga Indefinida per l’educació a les illes Balears, a les agressions i amenaces contra la llengua al País Valencià i en general a l’ofensiva del PP en contra de la llengua allà on governa.




Entitats que formen part d'Enllaçats per la Llengua:



STEPV, STEI i IB, USTEC-IAC-STES, Intersindical-CSC, Associació Amics de la Bressola, ACL El Tempir, Òmnium Cultural de l'Alguer, Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua (FEV), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Assemblea de Mestres i professors en català Illes Balears, Castelló per la llengua, Plataforma PROU, Moviment Franjolí per la Llengua, Centre de Cultura Catalana d'Andorra, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), CIEMEN, Confederació d'AMPAs Gonzalo Anaya, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), Enllaçats No Acatem, Acció Cultural Països Catalans, Agrupació Borrianenca de Cultura, Plataforma pel Dret a decidir País Valencià, Joves pel Dret a Decidir (JODaD)









Vídeo: "Docents el lluita!" [Stei-i]


Compartim aquest vídeo editat pel sindicat STEI-i, on s'explica la gènesi i evolució del moviment de lluita docent en defensa de l'escola pública i en català, a més de veure's com va néixer la campanya d'Enllaçats per la Llengua i com s'ha anat estenent arreu dels Països Catalans.
 


L'STEI va presentar un vídeo el desembre de 2014, després d'haver tombat el TIL als tribunals, de la lluita duita endavant durant aquests quatre anys de legislatura Bauzá, pel sindicat i la comunitat educativa a totes les Illes. Que ara, just al final de la legislatura, us feim arribar per si voleu recordar la gran mobilització que hem viscut tots plegats per defensar la llengua i l'educació. Avui és un bon dia per mirar-lo. Us ajudarà a reflexionar demà sobre allò que volem i necessitam per a la propera legislatura.
 
És un vídeo de reconeixement a totes les entitats, persones, organitzacions, assembles, plataformes, associacions, cooperatives, pares i mares, mestres i professors de la pública i de la privada concertada, alumnes... societat civil... de Formentera, Menorca, Eivissa i Mallorca. També hi expressam l'agraïment als grups parlamentaris i als partits polítics que ens han fet suport i a la xarxa de solidaritat dels Països Catalans i de la resta de comunitats de l'estat.
 
La unitat d'acció ens ha donat moments importants i històrics que no podem oblidar. Hem fet molts aprenentatges i estam a l'expectativa de la configuració d'un nou govern que estigui a favor de les persones, que prioritzi el dret a l'educació i reforci tots els serveis públics.
 
 
Pel consens i la unitat d'acció!!
M. A. Font / STEI Intersindical / 619783884

Taula rodona: La llei d'acollida, gènesi i desplegament [FOLC]

20.05.2015
El proper dimecres dia 27 de maig a les 19:30 h la FOLC organitza la taula rodona La llei d'acollida, gènesi i desplegament a la Sala d'actes del CIEMEN de Barcelona (C/Rocafort, 242 bis).

Comptarà amb les intervencions d'Oriol Amorós, exsecretari d'immigració de la Generalitat de Catalunya, Pere Cortada, tècnic en polítiques migratòries, i Ramon Sanahuja, expert en el desplegament de la llei d'acollida; presenta l'acte Blanca Serra, Vicepresidenta de la FOLC.

Contacontes i excurssió a Elna [Informació dels Amics de la Bressola]

Pròximes activitats dels Amics de la Bressola:

Aquest dissabte vine a la sessió de contacontes amb accent nord-català: “La Carta i altres contes de la Bressola” amb l’Ulldistret a DOCUMENTA, Barcelona

L'espai de la llibreria DOCUMENTA, és el marc escollit per a una sessió de contacontes molt especial, la presentació de  “La Carta i altres contes de la Bressola” amb l’Ulldistret.
La sessió començarà a les 12 del migdia i, tenint en compte que el llibre -que estarà a la venda -, està pensat per a tots els que volem viatjar i somiar aventures, siguem grans o petites.
La Carta és el nom del conte que ens explicarà la darrera aventura d’en Fermí i la Valentina, els dos ratolins del mas Casablanca, per la Catalunya del Nord.
El viatge dels ratolins es converteix en una aventura divertida i si veniu a la sessió de dissabte coneixereu llocs i històries que de ben segur us agradaran molt.
Entrada gratuïta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sortida cultural a ELNA, 31 de maig de 2015


Els Amics de la Bressola i l’IPECC (INSTITUT DE PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA CULTURA CATALANA) han arribat a un acord de col·laboració entre ambdues entitats amb la finalitat d’apropar Catalunya Nord al sud compartint sortides culturals com a mínim un cop l'any.

Amb aquest objectiu les sortides i alguns actes d’ambdues entitats seran enviats a tots els seus associats amb la voluntat que puguin participar-hi i gaudir de les activitats programades siguin socis de l’IPECC o dels Amics.

I és per això, que avui us volem informar i animar a participar de la sortida que han preparat a Elna pel proper dia 31 de maig.


Sortida a Elna. Dia de la Memòria. Remembrança de la Massacre del 1285

Organitza: IPECC

Diumenge, 31 de maig de 2015

7.30: Sortida autocar de la Plaça de la Universitat, davant de la Universitat
21.00: Arribada a Barcelona.

Import: Autocar i dinar: 50 €


Més informació i inscripcions:

INSTITUT DE PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA CULTURA CATALANA
Hotel d’Entitats. Providència, 42. 08024 BARCELONA (Països Catalans)
Tel: 93 213 76 48 // e-mail: ipecc@ipecc.cat // Web: www.ipecc.cat



L'Stei-i presenta el llibre "Per l'educació, contra el mal govern"



Per l educacio Contra el mal governEl passat dilluns a la seu de l’STEI de Palma s’ha fet la presentació, davant els mitjans de comunicació, del llibre: “PER L’EDUCACIÓ, CONTRA EL MAL GOVERN”. És una crònica de la lluita de l’STEI Intersindical i de la Comunitat Educativa per una educació de qualitat, inclusiva i en català.S’ha fet un extens recull de la lluita que el sindicat ha duit a terme, a totes les illes, durant la legislatura del govern Bauzá. S’hi poden trobar els fracassos d’en Bauzá i els èxits del sindicat i de la comunitat educativa.
S’hi tracten totes les respostes que ha donat l’STEI i les diferents entitats, organitzacions, assemblees i plataformes de la comunitat educativa als atacs que ha volgut dur endavant el president Bauzá (PP).
Parlam de fracassos de Bauzá i d’èxits de l’STEI i de la comunitat educativa perquè tots els atacs que ha duit endavant el president Bauzá han tengut resposta per part nostra i per part del seu propi partit. 1r any de legislatura, ordena el tancament dels mitjans de comunicació en català i promou la castellanització d’IB3. Per resposta es crea ONA Mediterrània. Eliminació del requisit de català de l’Administració autonòmica i local. Respostes vaga de fam de jubilats per Mallorca, 50.000 persones al carrer, 12.000 al·legacions, impugnació per part de 50 senadors del PSOE de la modificació de la llei davant el tribunal constitucional, denuncia de l’STEI davant el Parlament d’Estrasburg per la vulneració dels drets de la comunitat lingüística catalana i finalment molts ajuntaments, i sobretot alguns del PP, declararen obligatori el requisit de català als seus ajuntaments.
Hi ha hagut retallades de professorat, de programes de suport, ajudes de transport, llibres de text i menjador... no es cobreixen les baixes, es declara la lliure elecció de llengua... vagues d’un dia, de dos, concentracions, manifestacions... finalment el 87% dels pares i mares trien l’ensenyament en català! Un altre dels fracassos d’en Bauzá. Els pilars de l’educació en català estaven molt ben posats i la resistència i les campanyes per defensar una escola en català per a tots, ho feren possible i resistiren l’envestida d’en Bauzá.
El llibre també recull com en Bauzá va posar llenya al foc per encendre la mobilització més gran de la història de les Illes Balears. La imposició del TIL de manera invasiva, no progressiva, ni tampoc ben programada, sense recursos ni preparació per part d’alumnes i professors... Els expedients als directors de Menorca, al de Marratxí... l’incompliment de la suspensió cautelar del calendari d’aplicació del TIL durant el curs 2013-104... va donar lloc a la vaga indefinida, secundada per la majoria de docents, i a un moviment de solidaritat i de suport, tant de pares i mares, com de la societat civil, mai no vista a les Illes.
El llibre no oblida la gran croada que ha duit a terme de forma incessant i continuada contra la llengua i la cultura pròpies de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca, el projecte de llei de convivència que pretenia prohibir les camisetes verdes; la publicació al BOIB de la llei de símbols que pretenia prohibir els llaços quadribarrats, les quatre barres... la resposta ha estat també continuada i incessant, els llaços han arribat a tots els centres i as tots els racons de les illes, a la resta dels Països Catalans i a les comunitats autònomes en llengua pròpia. També al Congrés de diputats i als Parlament Europeu en dues ocasions durant aquesta legislatura, el 2014 ompliren la plaça major de Palma... i mentrestant molts ajuntaments, alguns del PP, declaren les quatre barres o el llaç símbol propi de la seva corporació. El darrer fracàs d’en Bauzá ha estat el TIL. Tots estam a favor d’incrementar l’aprenentatge d’una llengua estrangera, però no amb el model imposat i mal programat d’en Bauzá. Finalment els tribunals han donat la raó al sindicat, han anul·lat el decret TIL i han declarat la suspensió cautelar de l’ordre de desplegament del TIL per al curs 2014-2015.
L’STEI Intersindical farà arribar durant aquest final de curs, que coincideix amb el final de la nefasta legislatura Bauzá, un llibre a totes les biblioteques de les Illes, les de la Universitat de les Illes Balears i els centres educatius que el sol·licitin un exemplar del llibre. El llibre pot arribar als centres en paper i en format PDF. Ens el podeu demanar a catala@stei.cat i us el farem arribar. També us el podeu descarregar aquí.
Ara acaba una legislatura i en comença una altra. Per a nosaltres és important que quedi recollida aquesta gran lluita i quins han estat els seus actors i les causes i accions que l’han propiciada, perquè estam disposats a continuar defensant la llengua i l’educació per a tothom i en català.

STEI Intersindical

IV dóna suport al document d’igualtat lingüística impulsat per ACPV i avalat per les universitats valencianes

Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística


Intersindical Valenciana vol expressar el seu suport al document ‘Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística’, impulsat per ACPV i avalat per les universitats públiques valencianes.

Intersindical Valenciana, que sempre ha defensat les polítiques d’igualtat, i s’ha caracteritzat per fer del valencià la seua llengua vehicular, està decididament a favor d’un nou marc legal que permeta l’equiparació efectiva entre els parlants dels dos idiomes oficials. Una equiparació imprescindible després que les polítiques antieducatives i antivalencianes dels darrers governs de la Generalitat han aguditzat encara més la discriminació de les persones que opten per expressar-se en valencià.

Tota societat democràtica s’ha de basar en la igualtat dels ciutadans, i la societat valenciana està encara molt lluny d’assolir aquesta igualtat en termes lingüístics. Mentre que qui opta per expressar-se castellà gaudeix de tots els drets i totes les oportunitats, tant en l’àmbit públic i institucional com en el privat, qui prefereix fer-ho en valencià troba enormes dificultats, entre les quals, la manca de mitjans de comunicació en valencià. Aquestes mancances s’han de corregir, la societat valenciana ha de garantir que tothom obté el mateix respecte, amb independència de la seua opció lingüística, i és per això que Intersindical Valenciana expressa el seu suport al document.



La CAL entrega els Premis Joan Coromines 2015

Aquest dissabte 16 de maig la CAL entrega els Premis Joan Coromines. D'entre els guardonats hi ha el col·lectiu del Moviment Franjolí per la Llengua, membre d'ExLL. Felicitats a tots els premiats! 


La XIV edició dels Premis Joan Coromines guardonarà el compromís per la llengua de la lingüista Carme Junyent, la companyia de teatre Dagoll Dagom, l’escriptor i enigmista Màrius Serra, el Moviment Franjolí per la Llengua i el Casal d’Olesa.
Els guardonats
Aquests premis són el reconeixement que la CAL atorga, des de l’any 2002, a persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació. Al llarg de les diferents edicions, aquesta distinció s’ha atorgat a diverses figures de renom. El bisbe Antoni Deig, Joan Laporta, Vicent Torrent, Eliseu Climent, Najat El Hachmi, Salvador Cardús, Isabel-Clara Simó, Francesc Ferrer i Gironès, Miquel Martí i Pol, Antoni Canu, Carles Capdevila, Víctor Alexandre i Patricia Gabancho en són alguns exemples.
L’acte d’entrega dels Premis tindrà lloc el dissabte 16 de maig, a partir de les 7 de la tarda al Casal d’Olesa de Montserrat. El periodista Albert Galceran serà l’encarregat de conduir l’esdeveniment.
A banda del lliurament de premis, l’esdeveniment comptarà amb Albert Codinas, president de la Fundació Institut Nova Història, que farà la conferència “La llengua catalana, històries de distorsió i manipulació”.
A més, en el decurs de l’esdeveniment es presentarà el Manifest del Correllengua 2015, redactat per Salvador Cardús, i s’escollirà la imatge del Correllengua 2015 a partir de les propostes presentades alConcurs de Cartells del Correllengua.
Per culminar la vetllada, els assistents podran gaudir de l’actuació del grup de música tradicional Ballaveu.
Aquest esdeveniment és obert al públic i l’assistència és gratuïta prèvia inscripció. Per a més informació i confirmacions, cal adreçar-se al correu cal@cal.cat o bé al telèfon 93 415 90 02.
Cartell_Coromines2015

Divendres Jaume Cabré a Castelló de la Plana


Castelló per la Llengua


Conferència de l'escriptor Jaume Cabré a Castelló el 15 de maig

Ens ompli de goig anunciar-vos la presència l'escriptor a la nostra ciutat el proper divendres 15 de maig (19h, Tinença d'Alcaldia Oest, Plaça Espanya 1), en un acte organitzat conjuntament per Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l'IEC.

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) és escriptor i guionista, autor d'una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari, sens dubte una de les més rellevants del panorama actual a nivell internacional. Amb títols com Senyoria (1991), Les veus del Pamano (2004) o Jo confesso (2011), la seua obra ha gaudit d'una gran projecció, amb traduccions a una vintena de llengües i constants reedicions. Ha rebut nombrosos premis i recentment ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Amb ell parlarem sobre la creació literària, sobre la seua obra i sobre el paper de la literatura catalana al món. No us ho perdeu!