El Consell Social de la Llengua Catalana rebutja les polítiques lingüístiques i educatives de l'estat

El Consell Social de la Llengua Catalana emet una declaració de rebuig a les polítiques de l'Estat en matèria lingüística i educativa

  • El Consell manifesta “un rebuig rotund als atacs del Govern espanyol envers el model d’escola catalana”

La Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua Catalana, a proposta del Departament de Cultura, ha emès avui una declaració sobre les continuades decisions d’organismes de l’Estat i de la judicatura que envaeixen les competències de la Generalitat sobre el model lingüístic i educatiu i que pretenen modificar-lo amb la finalitat de reduir-hi la presència del català i augmentar-hi la del castellà.
 
En la declaració acordada avui, el Consell manifesta “un rebuig rotund als atacs del Govern espanyol envers el model d’escola catalana” i fa pal·lesa “la necessitat de continuar fent conèixer la regressió jurídica i l’atac contra el reconeixement i la protecció de la llengua catalana, que s’impulsen des de diverses instàncies a l’Estat espanyol”.
 
El Consell Social de la Llengua Catalana és l’òrgan d'assessorament, consulta i participació social en la política lingüística de la Generalitat de Catalunya. El Consell està integrat per representants del Govern de la Generalitat, del món acadèmic i educatiu, dels mitjans de comunicació, de l’àmbit jurídic i judicial, i de les organitzacions sindicals i de consumidors.
 
El manifest s’ha consensuat després que el passat 5 de maig el Ministeri d’Educació espanyol va anunciar que ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius catalans. L'objectiu del recurs és promoure l’elecció del castellà com a llengua vehicular a l’escola i materialitza una nova ofensiva contra el sistema de conjunció lingüística català, avalat pel Consell d'Europa com un model d'èxit pel que fa a rendiment educatiu i cohesió social. El recurs presentat s’afegeix a tots els greuges que l’Estat espanyol ha acumulat contra la llengua catalana en els darrers anys i que es poden consultar a l’informe Greuges contra la llengua catalana 2010-2013.