Enllaçats contra l'emmudiment, per Alfons Esteve

Publicat a Levante-emv

"Els valencians i els catalanoparlants en general, no podem restar més temps sense mitjans de comunicació en la nostra llengua i permetent que se´ns emmudesca com a comunitat lingüística i com a país."






ALFONS ESTEVE I GÓMEZ Una societat sense mitjans de comunicació propis i en la llengua pròpia és una societat condemnada a l´emmudiment. I això ens passa als valencians: ens obliguen a veure el món des d´un punt de vista que té un altre centre „i un altre centre d´interès„ i, mentre que proliferen les ràdios i televisions en castellà i en qualsevol altra llengua, ens arracona la nostra a la parla quotidiana i privada o, en el millor dels casos, a l´àmbit de l´escola.

En aquest sentit, la situació dels mitjans audiovisuals al País Valencià en una «democràcia consolidada» „diuen„ i en ple segle XXI ens retorna al franquisme: la realitat radiada i televisada ni ens parla en la nostra llengua ni ens parla quasi mai de nosaltres. I no pot ser casualitat que, en l´era de la comunicació planetària, els valencians no puguem veure les televisions públiques en la nostra llengua de Catalunya i les Illes Balears, com tampoc no es reben a les Illes o a Catalunya les emissions dels altres territoris. I això que qualsevol pot captar tranquil·lament „com ha de ser„ televisions en àrab, polonès o romanès, o emissores de televenda o de bruixes astròlogues. I, diguen el que diguen, això no és menyspreu per part de l´Estat espanyol: és una maniobra ben calculada per a silenciar-nos com a comunitat lingüística i com a país.
Per aquest motiu trobem molt encertat i necessari el Manifest per un espai de comunicació en català, que ha promogut Enllaçats per la llengua on reclama «recuperar amb la màxima urgència les emissions de la ràdio i la televisió valencianes que el govern del PP va clausurar» i «reprendre les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i IB3 a tots els territoris de llengua catalana». Així mateix, es demana «que totes les emissions de les ràdios i les televisions públiques siguin en català» i «establir la col·laboració necessària entre tots els ens per a la realització de programes de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc?». Finalment, Enllaçats per la llengua exigeix «al govern de l´Estat espanyol que [...] asseguri la lliure recepció de les emissions en català» i que «promogui una actuació positiva perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua „que l´Estat hauria de considerar seva també en els fets„ tinguin una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà».

Els valencians i els catalanoparlants en general, no podem restar més temps sense mitjans de comunicació en la nostra llengua i permetent que se´ns emmudesca com a comunitat lingüística i com a país. Per això ens afegim a la reclamació de recuperar de manera immediata una radiotelevisió valenciana pública i tots els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i IB3.