Dites i rondalles alguereses, memòria viva de l'Alguer [Carla Valentino/Òmnium Cultural de l'Alguer]


La llengua algueresa (o català de l'Alguer) és, com totes les llengües, l'expressió oral i viva d'una tradició i pensament d'un poble. En aquest cas és molt interessant de preservar aquest patrimoni cultural de l'imaginari del poble que representen les dites i rondalles, que normalment van passant per transmissió oral de generació en generació, degut a la difícil situació de la llengua pròpia a la ciutat sardocatalana.

La vicepresidenta d'Òmnium Cultural de l'Alguer i activista Carla Valentino té especial cura d'aquesta "memòria viva" i n'ha fet diverses adaptacions d'algunes rondalles i dites alguereses, que n'ha emprat fent de mestra durant el curs d'alguerès ofert per l'entitat Òmnium Cultural de l'Alguer (membre d'Enllaçats per la Llengua) i que a continuació compartim algunes d'ells, en genuí alguerès. Agraïm l'autora i a l'entitat per aquest treball de recuperació de la memòria oral popular de l'Alguer i en defensa de la seva llengua.

Més informació al perfil de facebook de Carla Valentino

*Fotografies extretes del perfil de l'autora

LO LUPO I L'ANJONI 

Un lupo i un anjoni, presos de la set, eren arribats a un mateix traïno. Lo lupo era en la part més alta il'anjoni assai més en baix. Lo lupo, sempre bramit, cercant una excusa per barallar amb l'anjoni i se'l poguer menjar, li diu:«Per cosa m'has embotjat l'aigua que estava beient?». L'anjoni, tremolant-se per la por li respon:« Perdona, ma com puc haver fet lo que dius? L'aigua curri de tu ors a mi.» Aquell delinquent volguent trobar per força un motiu diu: «Tu, sis mesos fa, has parlat mal de mi.» L'anjoni respon:«En veritat, jo sis mesos fa no era nimanco nat» i el lupo:«Alhora és estat ton pare a parlar mal de mi». I dit això abranca el pobre animal innocent i se'l menja.
La rondalla és estada escrivida per aquellos hòmens que, amb falses raons, oprimeixen i mata qui és innocent.

(Fedro - adaptament en alguerés de Carla Valentino)







RONDALLA "LES PENES DELS ANIMALS"



                                                       
























BARXA LA LLEGENDA