Illes; Diada i nou any , seguim la lluita!



Amb el nou any que hi tenim a tocar, el 2014, no descansarà la lluita pels drets socials i per la llengua encetada per diversos col·lectius a les Illes Balears i Pitiuses. 

*Una dels acords presos és el reanudament de la vaga de mestres previst pel proper dia 7 de gener del 2014:

El principal acord consisteix en reprendre la vaga el primer dia del segon trimestre ja que, recordem-ho, l'expedient es va fer públic el darrer dia del primer trimestre. Aquest dia farem una gran concentració en suport al director davant precisament del seu institut, a Marratxí.

No podem oblidar que el col·lectiu de docents ja va anunciar que un atac a qualsevol dels seus membres seria respost de forma immediata i col·lectiva i la Conselleria, amb tota la intenció del món, ha volgut atiar aquest foc del conflicte.


Aquesta vaga es fa amb la cobertura legal que dóna la convocatòria feta pels sindicats STEI i FE-CCOO, que és indefinida.




*Una altra de les accions a remarcar és la de dur la Llei de símbols aprovada recentment pel govern Bauzá a la ONU:

Prop de vint entitats de la societat civil de les Illes han redactat una comunicació per denunciar davant l'Organització de Nacions Unides (ONU) la vulneració de la llibertat d'expressió que suposa la nova Llei de símbols.




*El sindicat Stei-Intersindical de les Illes fa una crida a les escoles i entitats a mantenir el símbol del llaç quadribarrat com a reivindicació de la defensa de la llengua i contra la llei de símbols aprovada pel govern balear.

*També, a més del suport a l'expedient obert al director de l'IES Marratxí, Jaume March, recentment n'hi ha hagut una bona notícia, ja que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha resolt a favor de l'Stei pel que fa a l'elecció de la llengua del primer ensenyament:

El TSJIB dóna la raó a l'STEI pel que fa a l'elecció de llengua del primer ensenyament

En una resolució del 2012 es permetia que les famílies que ja tenien infants escolaritzats triassin la llengua del primer aprenentatge a tots els cursos de l’etapa d’infantil i al primer cicle d’educació primària. Normativa en ma, només és permès l’exercici d’aquest dret en el moment de la primera matrícula al centre.

L’STEI va presentar un recurs contra aquesta resolució del conseller Bosch, pel fet d’entendre que el dret de la lliure elecció de llengua del primer aprenentatge es podia exercir únicament en el moment de produir-se la matrícula dels infants al seu centre escolar, a infantil o a primària, si no havien estat escolaritzats abans en un altre centre públic o concertat.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia, de dia 19 de desembre de 2013, dóna la raó a l’STEI i tomba la resolució de l’antic conseller Bosch, en limitar l’exercici del dret a elecció de llengua “en el moment en què es realitzi la matrícula a l’educació infantil o en el primer cicle de primària, si és que abans no s’hagués realitzat matrícula a l’educació infantil”.

Aquesta resolució, que ara hem pogut modificar en els tribunals, és una mostra més de la voluntat del Govern de José Ramón Bauzá de fer tots els possibles per arraconar la llengua catalana a les aules de les Illes Balears, i d’atacar els drets lingüístics dels catalanoparlants. Malgrat els intents de l’Executiu, les xifres de suport al primer aprenentatge en català per part de les famílies han estat molt per damunt de les que havien escollit fer-lo en castellà.

Davant aquest auto, l’STEI es reafirma, una vegada més, en la seva voluntat de fer feina per la plena normalització de la llengua catalana i per revertir les polítiques educatives i lingüístiques del Govern de José Ramón Bauzá en contra de la llengua i la cultura de les Illes Balears. Docents en lluita. Ni una passa enrere!



Així, des d'Enllaçats per la Llengua animem a seguir donant suport als col·lectius i a la societat civil que es rebel·la contra el mal govern d'en Bauzá a les Illes i lluita a diari pels drets socials i nacionals, així com contra la repressió cada volta més acusada contra aquesta gent mobilitzada.

I tot això sense oblidar que en pocs dies es commemora l'entrada del rei en Jaume a Mallorca, la Diada del 31D, i que l'estandard de Jaume I hi tornarà a ser protagonista dels carrers de les Illes, aquelles quatre barres que inutilment volen prohibir des del desgovern autonòmic balear.



La Diada de Mallorca amb l'Obra Cultural Balear