REACCIONS A LA SUSPENSIÓ CAUTELAR DELS DIRECTORS DE CENTRES ESCOLARS



Comunicat d'ENLLAÇATS PER LA LLENGUA

ENLLAÇATS PER LA LLENGUA, que aplega l'adhesió de més de 1.000 entitats de tots els territoris de parla Catalana, des de Salses a Guardamar i des de Fraga a Maó i l'Alguer, s'afegeix a la llarga llista d'organitzacions sindicals, de l'ensenyament i de la cultura que denuncien aquest acte repressiu del Govern Balear, envers les direccions de tres centres que no han fet altra cosa que aplicar democràticament el que han decidit els Consells Escolar de cadascun dels centres.
És un acte de violència més, aquesta vegada dirigit contra les persones, de l'ofensiva premeditada de neteja cultural que l'estat espanyol executa contra la llengua i les cultures pròpies dels Països Catalans.
També denunciem el silenci còmplice de mitjans, entitats i institucions que ajuden amb la seva inacció l'estat espanyol en l'intent fallit d'esquarterar un país i exterminar una llengua.



En declaracions a "El matí", Maria Antònia Font,
membre del sindicat majoritari al sector, ha
reclamat la independència dels centres a l'hora
de fixar els continguts.


COMUNICAT DE L'STEI-i (Illes Balears i Pitiüses)

L’STEI considera inadmissible i fora de la llei el cessament de tres directors de tres instituts de secundària a Menorca pel tema de l’obligatorietat de fer uns projectes lingüístics adaptats al Decret de tractament integrat de llengües (TIL).
Un acte més d’autoritarisme i repressió del president Bauzá i la nova consellera d’educació, cultura i universitats, que continuen la persecució als qui defensen la llengua i la cultura dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs. Un acte que provocarà encara més confrontació entre la conselleria i la comunitat educativa. L’STEI considera que el govern, amb actuacions com aquesta, cau en un possible abús de poder i fa comptes estudiar aquest fet des de la via administrativa i legal per emprendre les mesures jurídiques que facin falta per defensar els drets d’aquests docents.
Des del nostre punt de vista i amb la llei a la mà, podem afirmar que aquests directors han complert la normativa vigent i res no justifica aquesta actuació desproporcionada, injusta i presumptament il•legal que la conselleria ha emprès contra els directors, un sector que sempre s’ha distingit per fer la seva feina dins els marges legals establerts.
Sembla que la intenció de la conselleria és infondre por i no partir del diàleg i del consens amb els membres de la comunitat educativa. Totes les accions empreses durant aquests dos anys de legislatura a la conselleria d’educació han creat malestar, han anat contra el sentir i el bon fer de la majoria i pretenen infondre por a mestres i professors, liquidar de fet la democràcia i instaurar el “mando i ordeno” dels anys del franquisme.
L’STEI, a finals de juny i durant el mes de juliol, ha fet arribar als centres la normativa vigent (la Llei orgànica d’educació i el Reglament orgànic de centres) per la qual els projectes que proposi la conselleria han de ser votats i aprovats pel consells escolars dels centres. Els directors o directores presideixen els consells escolars i en són un membre més. Si no s’aprova un projecte, el director no n’és el responsable, perquè ell no pot imposar el vot als membres del consell escolar.  Allà no existeix la disciplina de vot que algunes organitzacions imposen als seus membres. Si volem que un projecte s’aprovi, el que s’ha de fer és fer-ne un que estigui d’acord amb el Projecte educatiu de centre, el projecte curricular d’etapa, la Llei orgànica d’educació, el reglament orgànic de centre… i sobretot consensuar prèviament les normatives que es volen aplicar amb tota la comunitat educativa.
La majoria de projectes s’han fet tal com marca el Decret TIL. I molts d’ells s’han fet ajustats a l’article 20 sense tenir en compte les instruccions publicades posteriorment i signades pel secretari autonòmic d’educació, ja que es varen considerar contràries al decret i es varen presentar recursos de reposició que no han estat contestats en un mes i per tant aquestes instruccions han decaigut, per la qual cosa els projectes TILs legalment són vàlids tot i que la comunitat educativa els rebutja.

Demà matí els sindicats que formen part de la Junta de personal docent no universitari, STEI, FETE-UGT, FE CCOO, ANPE presentaran un escrit a conselleria i demanaran una reunió urgent per aclarir aquest acte injust, demanar la retirada inmediata d'aquest procediment sancionador i reconduir la situació i obrir una via de diàleg abans de prendre altres mesures més dràstiques. Hi haurà una roda de premsa i un acte de suport immediat als directors de Menorca davant la conselleria a les 11.00h per part de representants dels quatre sindicats i dels docents i de la resta de la comunitat educativa que s’hi vulgui sumar.

Comunicat de la Plataforma Crida de suport als equips directius

La Plataforma Crida, que aglutina docents, alumnat, pares i mares, i ciutadania en general de la nostra comunitat, i que conta amb el suport de la gran majoria d’organitzacions polítiques, sindicals i cíviques de les Illes Balears, vol manifestar el seu més absolut rebuig a les sancions que la Conselleria d’Educació del Govern ha imposat als directors dels instituts Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant i Pasqual Calbó i Caldés de Maó, en una nova prova del seu tarannà antidemocràtic, autoritari i no ajustat a llei.
De forma constant i progressiva, la Conselleria d’Educació està demostrant que l’única arma que té per imposar la seva política de desfeta d’una educació pública, de qualitat, laica i en català, és la imposició, la censura i la repressió, sense adonar-se’n que de cada vegada som més els que ens posarem al davant per impedir-ho, i que mesures com aquesta només empenyen a fer-ho encara amb més força.
És per això que fem una crida als equips directius de tots els centres educatius de les Illes per a què, seguint l’exemple de l’Institut Berenguer d’Anoia d’Inca, presentin la seva dimissió immediata com a representants d’una administració que actua de forma contrària i enfrontada a la comunitat educativa per a la qual treballen amb tot l’esforç i dedicació.
De la mateixa manera, la Plataforma Crida es posa a disposició dels directors expedientats per emprendre les accions que siguin necessàries, legals i de mobilització, en defensa dels seus drets, personals i professionals, que assisteixen encara a qualsevol persona, a pesar del context de cada vegada més advers i més antidemocràtic que estem vivint.

Assemblea de Docents:

Des de l’Assemblea de Docents volem donar suport als companys directors de Menorca cessats de sou i feina, així com a l’actitud valenta de l’equip directiu de l’Institut Berenguer d’Anoia d’Inca, i condemnam l’actitud despòtica de la Conselleria d’Educació que no fa res més que seguir el camí constant de l’enfrontament amb la comunitat educativa.
Des del Comitè de Vaga de l’Assemblea de Docents pensam que aquests atacs, lluny d’acovardir els docents, suposen un argument més per organitzar conjuntament una resposta a l’altura del moment històric que vivim. Per això seguirem preparant amb més força que mai la vaga indefinida per a que la nostra veu s’escolti amb contundència. Així mateix proposarem a l’Assemblea la inclusió d’un nou objectiu de negociació que serà el de la suspensió de tots els expedients sancionadors que s’iniciin amb intenció clarament repressiva d’aquí a la vaga.

COMUNICAT DE L'STEPV (País Valencià)

Companyes i companys STEI,

Des de l'STEPV - Intersindical Valenciana volem fer patent el nostre total i absolut suport als tres directors sancionats per la Conselleria d'Educació del Govern Balear. També volem fer extensiu el suport a tot el professorat, la comunitat educativa, els sindicats i totes les organitzacions que s'oposen als atacs del govern contra la llengua catalana i l'escola pública.

Els expedients sancionadors, la repressió, la desqualififació... formen part d'una campanya orquestrada pels enemics de la normalització lingüística, d'un ensenyament públic i de qualitat per a totes i tots, d'una societat democràtica, on totes les persones puguen decidir sobre aquells assumptes que els hi afecten.

Ací, al País Valencià, venim patint, des de fa temps, aquestes polítiques autoritàries i de control polític i ideològic dels centres educatius i del conjunt de la societat. Malgrat açò, no hem defallit en la nostra lluita per una escola pública i valenciana de qualitat i per una societat més justa i igualitària. Nosaltres sempre hem comptat amb el vostre suport i la vostra companyia en tot momemt, fet que ens ha fet més fàcil la nostra lluita i treball. Ara mateix, quan també esteu patint totes aquestes agressions, volem acompanyar-vos en la vostra, nostra, lluita contra aquests inquisidors que ens ataquen a totes i tots.

Companyes i companys, ens agradaria que traslladareu a les persones sancionades, el professorat i la comunitat educativa el nostre suport. A més, restem a la vostra disposició per qualsevol actuació que considereu.

València, 31 de juliol 2013

ESCRIT REGISTRAT A LA CONSELLERIA. La junta de personal Docent demana una REUNIÓ URGENT AMB LA CONSELLERA I LA RETIRADA IMMEDIATA DEL PROCEDIMENT SANCIONADOR ALS TRES DIRECTORS DE SECUNDÀRIA DE MENORCA.

Palma, 1 d’agost de 2013

La Junta de personal docent no universitari de les Illes Balears - STEI, FETE-UGT, ANPE i FE CCOO, representants de tot el col•lectiu de treballadors docents-, considera inadmissible i injustificat l’inici d’un expedient sancionador amb la suspensió cautelar de càrrec i de sou a tres directors de tres instituts de Menorca. El consideram un acte repressiu, que pretén infondre por al col•lectiu docent i que crearà encara més confrontació i malestar dins la comunitat educativa.
Defensam la feina feta pels directors i directores dels centres de les illes Balears. Sabem que han aplicat la normativa vigent i demanam un reunió amb caràcter d’urgència amb la consellera d’educació, cultura i universitats per tractar aquest tema i per exigir la retirada immediata del procediment sancionador.
Consideram que mesures com aquesta no beneficien el normal funcionament dels centres, ja prou carregats de responsabilitats i de falta d’ajuda per part del govern Bauzá. En una època de crisi no és gens intel•ligent crispar el dia a dia de les escoles i resoldre diferències en la interpretació de la llei a cop d’expedients sancionadors amb l’afegit de suspensió cautelar de sous als directors. Mesures totalment excessives, inadmissibles, impròpies d’un govern responsable i assenyat.
El president Bauzá i la seva mà dreta en aquests moments, la consellera d’educació, cultura i universitats Juana María Camps, continua exercint la repressió al col•lectiu docent. Allà on hi hauria d’haver grans dosis d’equanimitat, diàleg, llibertat d’expressió, respecte, democràcia o consens hi ha nerviosisme, silenci, negació, repressió, actituds superbes, autoritarisme i càstig.  Tot el contrari del que hauria de ser. És com uin cop d’estat a la democràcia interna dels centres.
El president Bauzá i la nova consellera d’educació, cultura i universitats, continuen la persecució als qui defensen la llengua i la cultura dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs. Un acte que provocarà encara més confrontació entre la conselleria i la comunitat educativa.
Consideram que hi ha indicis d’un possible abús de poder, per tant estudiarem des dels respectius serveis jurídics emprendre les accions judicials corresponents, cas que no es retiri el procediment sancionador als tres directors i no descartam proposar a la comunitat educativa altres mesures de protesta i de mobilització.
Per tot això demanam una reunió urgent amb la consellera d’educació, cultura i universitats per tractar aquestes qüestions i demanar la retirada del procediment sancionador i per obrir una via de diàleg i negociació del conflicte així com per tractar tota una sèrie de qüestions que han quedat pendents de negociar a la Mesa Sectorial d’Educació com són les plantilles docents, la llei de símbols, el cobrament de l’estiu per part dels interins... etc.
La inaplicabilitat pedagògica del TIL, la falta de consens amb la comunitat educativa, així com la precipitació amb la seva aplicació ja comença a donar els fruits negatius.
Esperam ser convocats el més aviat possible. Moltes gràcies per endavant.

STEI Intersindical                           FETE-UGT                    
                 ANPE                              FE CCOO


Endavant Mallorca i SEPC:

Per l’educació: desobediència!
Reprimir la comunitat educativa. Aquest és el model del govern Bauzá.  Retallar en professorat, escollir la llengua, imposar un suposat trilingüisme, prohibir llaços o expedientar docents no són mesures pensades per a millorar l’educació a les Illes Balears.
Davant els darrers esdeveniments, des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i d’Endavant (OSAN) fem les següents valoracions i demandes:
- En primer lloc, manifestar tot el nostre suport als tres directors repressaliats per no acollir-se al TIL, gest que els honora. Llevar el càrrec i lloc de feina és una brutal provocació i agressió no tan sols a la comunitat educativa sinó a tota la ciutadania. Aquest acte demostra el caràcter antidemocràtic, totalitari i repressor del govern Bauzá. Exigim la immediata readmissió dels tres docents i la cessió immediata i disculpa pública de Joana Maria Camps, consellera d’Educació.
- Aplaudim i felicitam l’equip directiu de l’IES Berenguer d’Anoia (Inca) per la seva dimissió en bloc, tot negant-se a aplicar el TIL. Així mateix, encoratjam la resta de la comunitat educativa a prendre el mateix camí i a sumar-se a la vaga indefinida. Aquest és el camí de la dignitat. Així es planta cara a un govern d’extrema dreta com el de Bauzá. Tot el nostre suport i coratge.
- El camí escollit serà difícil per a mestres i professores i per això hauria de contar amb tot el suport per part de la ciutadania. La seva dignitat i valor haurien de fer sentir orgulloses a totes les persones d’aquest país.
Com a organització, el nostre suport a aquesta lluita per una educació pública, de qualitat i en català és total. Cal organitzar-se ja que la comunitat educativa estarà lluitant pel futur dels nostres fills i filles. Així doncs, plantejam la creació d’una gran assemblea de suport que organitzi de forma paral·lela actes per tal de disposar d’una caixa de resistència i ajudar les docents que ho necessitin.
Per acabar volem fer una crida a tots els professors dels Països Catalans a mostrar la seva solidaritat amb la comunitat educativa de les illes.
Contra la repressió a la comunitat educativa i els atacs a l’educació: desobediència i vaga indefinida.

Comunicat conjunt STEPV Intersindical Valenciana / USTEC-STES de Catalunya/ STEI Intersindical Illes Balears

STEI, STEPV i USTEC STES, sindicats que tenen el seu àmbit d'actuació als Països Catalans, donen suport a les propostes de mobilització que els sindicats preveuen per a l'inici de curs. És totalment justificat el malestar dins els centres per la confrontació que crea la conselleria amb la comuniat educativa. Les seves propostes, accions, formes i maneres repressives, dictatorials i autoritàries, imposades sense consens i antipedagògiques, creen crispació i indignació entre el col·lectiu docent i no docent.

El tres sindicats denuncien els atacs sistemàtics del govern del PP a la llengua dels menorquins, eivissencs, formenterencs i mallorquins. El govern Bauzá en comptes de cumplir la funció que li atorga l'Estatut d'Autonomia de dur la llengua catalana a la igualtat plena amb l'altra llengua oficial el que fa és desnormalitzar-la a tots els nivells on la nostra llengua havia fet alguna passa endavant.

Els nostres sindicats STEI, STEPV Intersindical Valenciana i USTEC STES donen suport als directors expedientats, demanen la paralització inmediata del procés sancionador i fan costat a la lluita que, els sindicats i de la comunitat educativa en general,duen endavant per la defensa de la llengua catalana a les Illes.


Palma, 2 d'agost de 2013

Joves de Mallorca per la Llengua:

Ja tenim aquí l’enèsima jugada en contra la nostra llengua que el govern fa des de la conselleria d’Educació, que desgraciadament no serà la darrera. Tres directors de centres de secundaria de Maó han estat cessat de les seves funcions i sou per no voler aplicar el nou decret de Tractament Integral de Llengües (TIL).
La consellera Joana Maria Camps ja ha estat capaç de fer servir una de les armes més velles: la por. D’aquesta manera vol aconseguir que tots els centres no tenguin veu pròpia a l’hora d’elegir, per exemple, la llengua vehicular, entre d’altres qüestions educatives. Per tant, des de Joves de Mallorca per la Llengua volem denunciar el gest antidemocràtic de la senyora Camps envers aquests tres directors, que rebran el nostre suport, perquè dur un centre educatiu no es cosa fàcil avui en dia, a més si li sumam la situació econòmica dels últims anys, ha deixat a tres famílies sense un sou més a casa.
Molts de centres acceptaran aquest decret per por a les represàlies que pugui dur a terme el govern, però emprant aquesta arma psicològica només faran que aixecar en contra seva al professorat i alumnes més del que ja es manifesten. Una altra via és la de l’equip directiu de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca que ha dimitit per no haver d’aplicar el TIL. La nostra entitat donarà suport actiu a tots aquells centres que no vulguin acatar el decret i la conselleria els ataqui; així com ajudarem a les assemblees de professors, alumnes, pares o mares dels alumnes.
Amb la mateixa línia que aquesta darrera notícia, la setmana passada ens assabentarem de la prohibició dels llaços a favor del català als centres públics i concertats. Ara que els instituts necessiten rebre un doblers pel seu manteniment, el govern vol multar als centres, imposant més deutes dels que ja tenen. La llibertat d’expressió i el dret a rebel·lar-se en contra de qualsevol cosa que qualcú o qualsevol institució són legítims, però el nostres representants no ho tenen massa clar i només atacaran fent servir pressió i por.
Aquesta setmana ha estat molt tràgica, fa una setmana amb el descarrilament del tren a Santiago de Compostel·la i el passat cap de setmana amb el gran incendi que cremà 2000 hectàrees a la Serra de Tramuntana. Des de la nostra entitat volem enviar el nostre sentit condol als familiars de les víctimes del sinistre; i pel que fa al incendi, demanam que es prenguin les mesures necessàries per trobar a tots els responsables, ja que amb les retallades als serveis, com l’IBANAT, han fet possible que el foc no pogués estar controlat fins fa pocs dies. Per això voler donar les gràcies a tots els funcionaris, que tot i la gran rebaixa en els seus sous, han fet feina de valent, tant per no fer incrementar el nombre de víctimes mortals de l’accident, com per què el foc no s’estengués a més hectàrees del nostre Patrimoni de la Humanitat.

Solidaritat amb la comunitat educativa de les Illes Balears i Pitiüses

Els directors dels instituts menorquins , IES Joan Ramis i Ramis, IES Cap de Llevant i IES Pasqual Calbó i Caldés, han estat cessats fulminantment pel Govern balear per no acatar les instruccions derivades del nou Decret contra el català. Un altre director, el de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca, a Mallorca,  ha dimitit amb el suport de tot l’equip directiu del centre, ja que no vol seguir unes instruccions que vulneren el projecte educatiu de l’institut. Tenint en compte les circumstàncies actuals no seran les úniques direccions expedientades o dimissionàries, ja que la comunitat educativa de les Illes vol seguir defensant el paper tan positiu que ha fet el català com a llengua d’aprenentatge, encara que no s’ha arribat mai a la generalització del sistema educatiu de Catalunya. Així mateix, una nova normativa sobre l’ús de símbols en els centres educatius i edificis públics vol castigar, amb multes de milers d’euros, la presència de llaços amb les quatre barres que van sorgir a totes les Illes dins la campanya d’Enllaçats per la Llengua i que posteriorment es va estendre per tots els Països Catalans.
Des de la plataforma d’entitats Somescola.cat volem manifestar la nostra solidaritat amb la comunitat educativa de les Illes Balears i Pitiüses i denunciar públicament la persecució de la llengua catalana del Govern Bauzà. Estem, avui més que mai,  enllaçats per la llengua que compartim amb tots els Països Catalans.
Per un país de tots, l’escola en català.