Realitat i vitalitat de la llengua catalana [exposició]

"1714-2014. Una llengua cap a la llibertat"

La Federació d'Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC) va inaugurar ahir 15 d'octubre la seva renovada exposició sobre la llengua catalana.

Durant una setmana es pot visitar a la seu de la Casa de València a Barcelona (carrer Còrsega, 335), regentat per l'Espai País Valencià, durant la tarda. L'exposició compta amb 18 panells que expliquen la situació de la llengua catalana arreu dels Països Catalans, així com altres temes com la història, el voluntariat o la presència a la xarxa.

Blanca Serra, vicepresedinta de la FOLC, va fer la introducció a la intervenció del comissari de l'exposició; Jordi Solé Camardons, que va remarcar la visió global de la llengua que transmet l'exposició.

Els organitzadors volen que l'exposició volti per tot el territori, i ja està previst que els panells viatgin per territori valencià, i més tard a Mallorca.

Enllaçats per la Llengua té una forta presència a l'exposició, apareix en el panell dedicat al voluntariat al costat d'altres entitats i el llaç amb la Senyera hi és present a dos panells més, el propi de les Illes Balears (d'on va sorgir el moviment) i a un altre titulat: "Una llengua per a tothom".

L'exposició també reivindica la importància de la llengua catalana quant al nombre de parlants a escala mundial (la 83ª llengua més parlada al món) i fa constar com molts autors han vinculat durant dos segles la llengua amb el territori, és a dir que ja personatges com Prat de la Riba, Pompeu Fabra o Joan Fuster veien en la unitat idiomàtica quelcom més que una simple comunitat cultural i defensaven que "llengua és nació".

En definitiva, una mostra molt complerta de la història i situació del català a les terres de parla catalana amb un enfocament modern i actual.