Vicent Maurí signant l'ILP per una RTV públiques en valencià (Arxiu RTVev) |
Vicent Maurí (portaveu d'Intersindical Valenciana) ha acusat a les polítiques del Partit Popular (PP) per impedir el bastiment un espai audiovisual en llengua pròpia, governant al País valencià, les Illes, l'Aragó o el govern espanyol.
El sindicalista ha defensat l'oportunitat de llençar la campanya des d'Enllaçats per la Llengua en aquest moment degut als canvis interessants produïts als diferents governs del territori. "Ara és el moment de fer un pas endavant", s'ha referit.
En aquest sentit creu que la tasca d'Enllaçats i la de la societat civil en general és la "d'ajudar als nous governs a actuar amb rapidesa en aquesta qüestió, ja que cada dia que passa estem en pitjors condicions.", Per a Maurí "no ens podem permetre que RTVV vagi camí de portar 3 anys tancada" i anima els governants a "actuar en conseqüència amb el què defensaren durant la campanya electoral".
L'activista valencià (un dels impulsors de la campanya) expressà la preocupació d'Enllaçats per la Llengua que aquest tema no figuri entre les prioritats dels nous governs i recorda que bona part de la societat valenciana veuria amb bons ulls la represa de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio, tot i que intueix que sense la reobertura de RTVV no hi haurà reciprocitat.
L'entrevistador Agustí Mas recordà el suport de personalitats i entitats al Manifest per un Espai de Comunicació en Català, que Vicent Maurí valorà com a molt positiu, a més de recordar l'anormalitat que suposa aquesta desconnexió entre els territoris que comparteixen llengua, en contraposició a la tendència global, que amb les noves tecnologies permet veure canals de tot el món, i per tant "no té sentit que no podem veure uns canals en la nostra llengua que s'emeten a 350 Km de distància".
Per acabar, Vicent Maurí apostà per la reciprocitat de tots els canals en català i la coordinació en coproduccions i traduccions, cosa que "veu factible si n'hi ha voluntat política" d'articular l'espai audiovisual compartit entre País Valencià, Catalunya i Illes Balears, sense oblidar-se'n de la Catalunya Nord, l'Alguer, la Franja i Andorra.
Segons l'entrevistat, degut pel potencial de la llengua catalana aquest Espai comunicartiu en català "podria traspassar les fronteres lingüístiques i emetre's en Sevilla, Santiago, Mérida, Lisboa o Paris" i convidà a l'entrevistador a parlar-ne d'aquí a uns mesos a Andorra havent avançat en aquesta qüestió.
El presentador de l'Estira la llengua recordà que ara, després d'un període d'adhesions d'entitats i persones significades del món cultural i polític, tothom pot signar el Manifest: Enllaçats per un Espai de Comunicació en Català, a través d'aquest enllaç:
MANIFEST PER UN ESPAI DE COMUNICACIÓ EN CATALÀ
Font: Estira la llengua. L'entrevista: Espai comunicatiu en català
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada