Pàgines

Enllaçats per la Llengua organitza a València un acte de suport a les escoles i a la llengua


Enllaçats per la Llengua organitza un acte de suport a les escoles i a la llengua

El proper 16 de febrer, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de València, tindrà lloc una taula redona “defensem la llengua, defensem les escoles” organitzada per Enllaçats per la Llengua.  L’acte té com objectiu posar en valor el treball de la comunitat educativa - professorat, mares i pares, alumnat - i de les escoles, en defensa d’un model educatiu científic, crític, democràtic, arrelat al territori, en la nostra llengua, dels diferents territoris del nostre domini lingüístic.

A l’acte intervindran,

  • - Catalunya Nord. Cesc Franquesa, director pedagògic de les escoles la Bressola,
  • - Andorra. Maria Cucurull, filòloga catalana i membre del Centre de Cultura Catalana
  • - Illes Balears. Maria Antònia Font, professora CEPA La Balanguera, Palma i presidenta FOLC
  • -Franja de Ponent. Francesc Ricart, ex-tècnic del Departament d'Ensenyament i membre del Casal Jaume I de Fraga.
  • -Principat – L’Alguer. Pere Mayans, professor de secundària i membre del CIEMEN.
  • -País Valencià. M.ª Àngels Francés, directora del departament de filologia catalana de la Universitat d’Alacant.



Escola Valenciana anuncia una concentració de suport a la comunitat educativa




Escola Valenciana demana el suport i la participació dels centres educatius de cara a una concentració prevista pel pròxim 17 de febrer, que mostri amb caràcter lúdic, la defensa del model educatiu nascut al caliu de l'ensenyament en valencià.

La xarxa d'Enllaçats per la Llengua fa costat a aquesta iniciativa i s'hi suma a la convocatòria.



L’educació ens dignifica


Companyes i companys,

Des d’Escola Valenciana ens posem en contacte amb els centres educatius del País Valencià perquè volem comptar amb el suport de les comunitats educatives en la concentració que desenvoluparem sota el lema “L’educació ens dignifica. Sí al valencià”, el proper dissabte 17 de febrer de 2018 a les 17 hores a la Plaça de la Mare de Déu de València.

►El nostre objectiu és organitzar una gran festa per fer valdre el model educatiu que va nàixer al caliu de l’ensenyament en valencià gràcies a la vostra implicació. En la festa participaran muixerangues, colles de dolçaines i tabals, gegants i cabuts d’arreu del País Valencià.

En aquesta ocasió, la periodista Amàlia Garrigós i el director artístic Francesc Burgos seran els mantenidors de l’acte, i comptarem amb les actuacions musicals de Dani Miquel i La Fúmiga

Des d’Escola Valenciana pensem que és important fer visible la tasca quotidiana que desenvolupeu el professorat i les AMPA a les escoles i instituts del nostre país. Els darrers mesos hem sigut testimonis dels atacs del PP i Ciudadanos, que tracten de censurar i perseguir el model de qualitat de la nostra escola. No podem permetre que l’educació de les xiquetes i els xiquets s’utilitze com a arma política. Tampoc no podem permetre que es tracte de posar en qüestió la professionalitat dels docents que amb esforços i treballs dignifiqueu l’escola pública, de qualitat i en valencià. De nou, hem d’omplir els carrers per dir ben alt: “L’educació ens dignifica. Sí al valencià”.

A més de la concentració, Escola Valenciana vol llançar una intensa campanya de difusió a les xarxes socials. Per aquesta raó, us demanem a tots els centres educatius que graveu amb el mòbil de forma horitzontal un vídeo de dos minuts de durada com a màxim.

►Ens agradaria que en el vídeo diguéreu “l’educació ens dignifica” i exposàreu una activitat que dignifique la vostra escola.

Per exemple: mostreu el vostre hort ecològic, graveu els actes que desenvolupeu per commemorar el Dia de la Pau, recolliu un extracte d’un debat, feu-nos partícips de les danses que balleu al vostre centre o altres activitats enriquidores amb les que aconseguiu que l’educació en valencià siga el model òptim d’ensenyament.

►Podeu enviar els vídeos a: comunicacio@fev.org durant tot el mes de gener.

Pròximament, us enviarem més informació d’aquesta jornada lúdica i festiva i la programació de tots els actes que hi hem previst. 

Gràcies de bestreta per la vostra participació. Estem en contacte.

Salutacions,

Escola Valenciana

STEPV aposta pel valencià com a eix central a l'ensenyament



STEPV defensa en les Corts un model plurilingüe integrador

font: STEPV

El Sindicat considera que el valencià ha de ser l’eix central del sistema plurilingüe per aconseguir aquesta plena integració

Aquest matí STEPV ha intervingut en la Comissió d’Educació i Cultura de les Corts Valencianes per a presentar les seues propostes sobre la Proposició de Llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, presentada pel grups parlamentaris Socialista, Compromís i Podem.

El Sindicat ha plantejat una trentena d’esmenes per millorar el text de la Proposició de Llei. Les propostes s’han basat en la pràctica docent de milers de professores i professors arreu del país, en les recerques i estudis d’investigadores i investigadors sobre l’educació bilingüe i plurilingüe i l’aprenentatge de llengües. Per a STEPV, l’adopció de qualsevol programa plurilingüe ha de tindre en compte que el valencià és una llengua minoritzada i el dret de tot l’alumnat a dominar, i estar capacitat per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià amb igualtat amb el castellà i també a ser competent en una o més llengües estrangeres en acabar els estudis obligatoris.

Durant la seua intervenció, STEPV ha destacat els aspectes següents per tal d’aconseguir aquest objectiu:
- la potenciació del valencià tot convertint-lo en el nucli organitzador del currículum, i el foment de la seua normalització en l’ús social, administratiu i acadèmic en tots els centres i en el conjunt del sistema educatiu.
- en les comarques castellanoparlants s’ha de garantir que tot l’alumnat acabe els seus estudis dominant tant el castellà com el valencià. Per a aconseguir-ho, cal una planificació lingüística que incloga, entre altres mesures: plans específics de formació de professorat, reducció de ràtios, elaboració de materials curriculars específics, augment de la dotació de professorat de valencià i derogació de la norma que manté la figura extemporània de les exempcions per poder garantir el dret de l’alumnat a estudiar el valencià.


El Sindicat ha plantejat durant la intervenció les esmenes més importants a la llei, que es concreten en:

- El canvi del nom del programa per Programa d’Educació Plurilingüe Integrador. Pensem que defineix més correctament què és i què es pretén amb la Proposició de Llei.
- Tant en els centres de territoris de predomini lingüístic valencià com de castellà, el percentatge mínim de continguts curriculars vehiculats en valencià serà del 50%. Per a l’Educació Infantil proposem que siga del 90% en valencià en els territoris de predomini lingüístic valencià. Des del nostre punt de vista, si hi ha una introducció a l’educació infantil de l’ús vehicular de tres llengües —valencià, castellà i llengua estrangera— és millor ajornar la introducció de la llengua dominant que és el castellà.
- L’avaluació ha de ser cada dos anys per poder ser més dinàmics en la millora del programa i en les adaptacions a les realitats sociolingüístiques dels centres i del seu entorn. Al mateix temps que proposem la seua aplicació total en dos cursos, no en tres.
- L’acreditació del coneixement de llengües per part del professorat per a l’ús vehicular de les llengües considerem que no ha d’estar a la Llei sinó en normatives de rang inferior per poder adaptar-se a les necessitats de cada moment.
- El Sindicat considera que en la Proposició de Llei hi ha un buit respecte a la llengua de relació i comunicació als centres docents que ha de ser el valencià. Per això hem proposat un nou capítol per garantir-ho.
- La creació de la figura de la persona coordinadora de plurilingüisme a tots els centres docents per dinamitzar i coordinar la seua aplicació.
- L’establiment de convenis de col·laboració amb aquelles entitats i mitjans de comunicació dels territoris amb els quals compartim la mateixa llengua cooficial diferent del castellà.

A més, en la intervenció s’ha reiterat el compromís de STEPV en la normalització lingüística del valencià, més enllà de l’àmbit de l’ensenyament. Per això ha reclamat una Llei d’Igualtat Lingüística que supere l’obsoleta LUEV; ha donat suport al Decret d’usos institucionals i administratius de les llengües oficials; ha apostat per la urgent obertura d’À punt i per un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana; i ha continuat exigint un augment de les partides pressupostàries destinades a la promoció i ús del valencià per equiparar-nos als altres territoris amb llengua pròpia.


STEPV està convençut que, només d’aquesta manera, s’avançarà envers la convivència i la igualtat real de les dues llengües oficials, i la cohesió social i lingüística dels centres educatius i de la societat valenciana. 

Finalment, STEPV es reunirà aquesta setmana amb representants dels partits PSPV, Compromís i Podem per concretar les propostes presentades i intercanviar opinions sobre la llei.