Tres importants activitats s'han produït gairebé simultàniament: El canal CatalanTV ha estrenat el programa sobre la tradició cultural de l'Alguer "Miques de vida algueresa", dirigit per Miquel Serra. Per altra banda l'entitat Òmnium Cultural de l'Alguer ha signat un conveni amb el Parc natural Port del Comte. Per últim l'Associació Cultural Baccanegra i l'Obra Cultural de l'Alguer han encetat una inciativa per afavorir l'us social de l'alguerès.
Llengua catalana GenCat
Miques de vida algueresa', nou programa en alguerès a Catalan Tv
Catalan TV, la televisió de l’Alguer, va estrenar ahir, 4 de febrer, un nou programa en català de l’Alguer que vol retratar i divulgar la vida treballadora i productiva a la ciutat catalana de Sardenya. Es tracta de Miques de vida algueresa, un espai conduït per Miquel Serra, amb la direcció de Roberto Lampis i les imatges i el muntatge de Paolo Calaresu.
Cada setmana el programa proposa descobrir les tradicions i els costums de l’Alguer d’ahir i d’avui a través de les diverses professions dels seus habitants. Al llarg dels episodis, mariners, orfebres, cuiners, botiguers i altres professionals oferiran una mirada diferent sobre l’Alguer que recupera la memòria del passat amb la voluntat de projectar-la cap al present i el futur.
Tant el presentador com els personatges entrevistats fan un retrat actual de la ciutat sarda, parlant sempre en català de l’Alguer. L’espai té per objectiu mantenir viva la llengua catalana i que l’alguerès entri a les cases a través d’una finestra privilegiada com és la televisió.
Miquel Serra, amb aquest programa, continua la seva tasca de difusió i preservació de la llengua catalana de l’Alguer, que ja desenvolupa a la ràdio, on cada matí protagonitza un espai a Radio Onda Stereo, amb el periodista Nicola Nieddu.
El programa s’emet els dijous al migdia i posteriorment es pot veure a través de YouTube.
-----------------------------------------------------------
Òmnium Cultural i Parc: convenció a l’Alguer
ALGUER - Dimecres 3 de febrer en la sede del Parc Natural Regional de Port Comte, és estada firmada una convenció entre la mateixa entitat i Òmnium Cultural de l'Alguer. Pel Parc eren presents lo President Prof. Antonio Farris, lo Director Dr. Augusto Navone i alguns col·laboradors de l'entitat; per Òmnium Cultural de l'Alguer, lo President Dr. Stefano Campus acompanyat dels socis Carla Valentino, Michele Canu i Aldo Dore.
Presentant l'acord de col·laboració, los dos representants legals han posat en evidència la gran importància econòmica, ambiental però també històrica i lingüística del Parc, l'estreta connexió entre aqueix patrimoni i aquell present en la ciutat de l'Alguer, és a dir los valors identitaris, la història, les tradicions, úsos i costums oltres que la vocació cultural i turística de tot lo territori.
Donques, un unicum d'excepcionals de bens materials i immaterials, i en aqueix context l'acord de col·laboració té la finalitat principal de valoritzar aquestos bens que tenen grans potencialitats ambientals i culturals.
L'acord preveu l'organització de manifestacions culturals, conferències i altres iniciatives, amb l'objectiu de promoure el territori, lo sou patrimoni ambiental, històric i lingüístic, les sues produccions, a dintre de les institucions i del món de l'associacionisme cultural, en particular aquell català. Menester arrecordar que Òmnium Cultural és l'associació més representativa dels Països Catalans amb més de 50 mil socis i més de trenta sedes en tot lo territori de la Catalunya, oltres que a l'Alguer i a Perpinyà.
Lo Parc Natural Regional de Port Comte, amb un territori de més o manco 5.000 hèctaros, includeix una gran varietat d'ambients d'elevat interès naturalístic, amb la presència d'espècies animals d'importància comunitària i espècies vegetals endèmiques i includeix també l'estany del Càlic, lo promontori de Cap de Caça, les penyes de Punta Cristall i de Punta del Lliri. La convenció preveu també la publicació d'estudis i recerques en català de l'Alguer, lo recupero de la toponomàstica històrica del territori i de la costera, lo suport lingüístic per les activitats dels Parc.
En la foto: lo President del Parc Antonio Farris
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Festa social per la promoció i l'ús de la llengua algueresa: "Parlem en alguerés"
L’Associazione Culturale Baccanegra, en col·laboració amb l’Obra Cultural, organitza una festa social, PARLEM EN ALGUERÉS, que afavoreixi la trobada entre els parlants de la llengua algueresa i l'ajuda cap a la gent que vulgui aprendre-la i emprar-la.
La festa tindrà lloc al local de la seu de l’Associazione Baccanegra de la via Ambrogio Machin 33 de l'Alguer, dimarts 16 febrer de 2016 de 17h a 00:00h..
(italià)
L’Associazione Culturale Baccanegra e l’Obra Cultural invitano tutti i madrelingua algheresi e coloro i quali desiderano imparare la parlata locale, a partecipare all’evento, occasione di divertimento, apprendimento e socializzazione.
L’iniziativa nasce dalla esigenza di mantenere alta l’attenzione nei confronti dell’algherese, dalla volontà di promuovere la lingua nei contesti quotidiani: nel gioco, nel divertimento. Per questo motivo si è pensato di creare sempre di più situazioni di incontro tra algheresi parlanti e tutti coloro che sono interessati all’apprendimento della nostra lingua. La regola della serata è parlare esclusivamente in algherese.
L’ingresso è riservato ai soli soci; per informazioni e tesseramenti ci si può rivolgere presso la sede dell’Associazione Baccanegra in via Machin 33 dal martedì alla domenica dalle 9:30 alle 13:30 e dalle 17:00 alle 24:00 oppure contattare il 3407153654 o scrivere una email a baccanegra@gmail.com. Ulteriori delucidazioni si possono trovare sul sito internet www.associazionebaccanegra .wordpress.com
L’iniziativa nasce dalla esigenza di mantenere alta l’attenzione nei confronti dell’algherese, dalla volontà di promuovere la lingua nei contesti quotidiani: nel gioco, nel divertimento. Per questo motivo si è pensato di creare sempre di più situazioni di incontro tra algheresi parlanti e tutti coloro che sono interessati all’apprendimento della nostra lingua. La regola della serata è parlare esclusivamente in algherese.
L’ingresso è riservato ai soli soci; per informazioni e tesseramenti ci si può rivolgere presso la sede dell’Associazione Baccanegra in via Machin 33 dal martedì alla domenica dalle 9:30 alle 13:30 e dalle 17:00 alle 24:00 oppure contattare il 3407153654 o scrivere una email a baccanegra@gmail.com. Ulteriori delucidazioni si possono trovare sul sito internet www.associazionebaccanegra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada