Pàgines

Escola Valenciana rep el Premi Martí Gasull i Roig

Des d'Enllaçats per la Llengua felicitem la Federació d'Escola Valenciana per l'assumpció del Premi Martí Gasull i Roig atorgat per la Plataforma per la Llengua.

La Veupv

Escola Valenciana guanya el II Premi Martí Gasull

El guanyador ha estat triat per votació popular a través del web www.premimartigasull.cat. Hi ha hagut més de 8.000 votacions, el doble que en l’anterior edició. Els dos finalistes han estat Albert Jané i Cerveses Moritz


La cerimònia d’entrega del II Premi Martí Gasull i Roig s’ha celebrat aquest dijous 12 de febrer al CCCB en un acte presentat per l’actor i periodista Roger de Gràcia i la periodista Amàlia Garrigós.

RedactaVeu / Barcelona

Escola Valenciana ha guanyat el II Premi Martí Gasull i Roig. El seu president, Vicent Moreno, ha estat l’encarregat de recollir el guardó de mans del president de l’ONG del català, Òscar Escuder.

A l’acte també han assistit els dos finalistes que optaven al Premi: Albert Jané, ànima de la revista infantil Cavall Fort, i Cerveses Moritz, representada per Albert Castellón, el conseller estratègic i de relacions institucionals de l’empresa.

Aquest premi que atorga la Plataforma per la Llengua està dotat amb 3.000€. A més, Escola Valenciana també ha rebut un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, reconegut internacionalment i que ha dissenyat altres distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.

El guanyador de la segona edició del Premi Martí Gasull i Roig ha estat escollit per votació popular a través del webwww.premimartigasull.cat, el procés de votació ha tingut 8.000 vots, el doble que l’anterior edició. Els finalistes van eixir de la selecció que va fer el jurat després de rebre 150 propostes ciutadanes de candidats.

Escola Valenciana, la Federació d'Associacions per la Llengua, és una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals. El principal objectiu de l'entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià.
 
 
Una llengua d’acollida

L’acte d’entrega del II Premi Martí Gasull i Roig, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ha començat amb l’aparició a l’escenari d'Ileana Belfiore, una arquitecta italiana. Va nàixer en un petit poble d’origen etrusc a Tarquinia. El 2006 va venir a Catalunya de visita, i aleshores va tenir clar que era el lloc on volia viure. Ara ja està plenament instal·lada aquí i ha après català. Ha explicat com gràcies a la llengua ha tingut una integració plena. Es tracta d’un clar exemple de com el català és llengua d’acollida.
 
 
 
L’actor i periodista Roger de Gràcia i la periodista valenciana Amàlia Garrigós han conduït l’acte, que ha comptat amb l’actuació del músic Joan Dausà. En la seua primera intervenció ha tocat el tema El veurem junts, que ha servit per recordar Martí Gasull i Roig, qui va ser director ¡ un dels fundadors de l’entitat. Justament abans de descobrir el nom del guanyador, Dausà ha cantat el tema Quan soni la tendresa. La seva cançó més coneguda,Jo mai mai, ha estat l’última a sonar just després de la fotografia de família amb el guanyador.
 
  
El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha estat l'encarregat de recollir el guardó.
 
Alguns dels presents a l’acte han estat l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals.
 
Els altres finalistes

Albert Jané, gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català. Ha estat redactor, corrector i director de la revista Cavall Fort. La seua trajectòria ha estat reconeguda, entre d’altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010). Actualment és soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Cerveses Moritz, el compromís de Moritz amb la llengua catalana s’ha fet present des de la normalitat del seu ús. El català és la llengua d’ús corporativa i això es tradueix, entre d’altres, en la publicitat i en l’etiquetatge dels seus productes. D’aquesta manera, Moritz és exemple de bones pràctiques en la introducció de la llengua catalana a l’àmbit socioeconòmic. Fundada el 1856 per l’alsacià Louis Moritz Trautmann. Després d’un parèntesi de tres dècades, el 2004 una Moritz renovada tornaria a rellançar la marca. A Barcelona, el 2009 reobria el clàssic Bar Velódromo i el 2011 s’obrien de nou les portes de la Fàbrica Moritz de la ronda de Sant Antoni.

El jurat que els va seleccionar com a finalistes està format per 7 persones, entre les quals destaca Jaume Cabré, escriptor (Barcelona, 1947). Jo confesso ha estat el seu darrer èxit internacional, però aquest reconegut escriptor català ja va assolir el prestigi arreu amb obres com Les veus del Pamano. També destaca la seua feina a la televisió: va participar en el guió de Estació d’Enllaç (TV3) o La Granja (TV3). Ha estat Premi Sant Jordi amb La teranyina (1983), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2010) i Creu de Sant Jordi (2014). La resta del jurat són l’escriptor Carles Torner, el professor i escriptor eivissenc Bernat Joan, l’escriptora valenciana Roser Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística Jordi Manent, el membre fundador de la Plataforma Bernat Gasull i el president de l’entitat Òscar Escuder.

En record de Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l’Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i la Plataforma van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d’en Martí en l’àmbit de l’activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Per a més informació sobre Martí Gasull i Roig podeu clicar aquí.

El Premi Martí Gasull és possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona.  Tota la informació es pot consultar al web www.premimartigasull.cat

El guanyador de la primera edició del Premi Martí Gasull i Roig va ser l’Assemblea de Docents de les Illes Balears. En la votació popular hi van participar més de 4.000 persones, i hi van haver unes 100 propostes de candidats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada