Pàgines

Deu anys d'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

L’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) celebra la seva desena edició amb concerts a Prada de Conflent i Lleida


L’orquestra estarà acompanyada pel Cor Jove dels Països Catalans i serà dirigida, un cop més, per Salvador Brotons.

L’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) celebrarà la seva desena edició entre el 16 i 23 d’agost al municipi de Planoles (Ripollès), on es duran a terme els assajos i les sessions de treball; l’OJIPC està formada per joves músics procedents de diversos territoris de parla catalana. Simultàniament, i a la mateixa població, tindrà lloc una nova edició del Cor Jove dels Països Catalans, integrat també per joves cantaires procedents de diversos territoris de parla catalana, que acompanyaran l’orquestra en els concerts d’enguany.
Novament, i com ha estat des de l’inici, l’orquestra serà dirigida pel seu titular, Salvador Brotons, i treballarà un programa de concert titulat “1714-1914-2014, música i país”, amb obres de compositors com Pere Miquel Marquès (La cova del drac), Ricard Lamote de Grignon (Fantasia sobre motius de Josep Serrano), Jaume Mas Porcel (Nocturn per a piano i orquestra), Enric Morera (La font de l’Albera) i Salvador Brotons (Catalunya 1714), representatius dels diversos territoris de parla catalana. Per a la interpretació de l’obra de Jaume Mas Porcel, l’orquestra comptarà amb la col·laboració del pianista Miquel Estelrich.
Aquest programa s’interpretarà en dos concerts: el divendres 22 d’agost, a les 20 h, a l’església de Sant Pere de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord –en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu–, i l’endemà dissabte 23 d’agost, a les 20 h, a la Seu Vella de Lleida –en el marc del cicle de concerts Concòrdia i en commemoració de dues efemèrides relacionades amb Jaume I.
La trobada d’enguany serà possible gràcies al compromís, l’esforç i la col·laboració totalment desinteressada de tots els participants –joves músics, professors i el director adjunt, Carles Gumí–, així com de la Direcció General de Joventut (Generalitat de Catalunya), la Federació Catalana d’Entitats Corals, l’Obra Cultural de l’Alguer i el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida. El Cor i l’Orquestra dels Països Catalans són una iniciativa de Forum Musicae i la Universitat Catalana d’Estiu.

L’OJIPC va néixer a Mallorca l’any 2004 impulsada pel Forum Musicae (centre de dinamització dels ensenyaments musicals a les Balears) i amb la intenció de consolidar-se com un agent cultural amb joves entre 18 i 26 anys dels diversos àmbits de la mateixa cultura (l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes Balears i País Valencià) que, units per tots els accents d’una mateixa llengua i amb la música com a vincle d’unió, vulguin donar a conèixer al món el nostre patrimoni cultural.
L’any 2009, amb motiu del cinquè aniversari de l’OJIPC, es van dur a terme dues iniciatives importants per a la història de l’orquestra: la fundació del Cor Jove dels Països Catalans –que, formant part del projecte de l’orquestra, és el Cor de l’OJIPC– i la instauració del Concurs de Composició Matilde Salvador. La tasca de l’OJIPC ha estat reconeguda, entre d’altres, amb el Premi Jaume I (2006) de la Franja de Ponent, el Premi Caixa Sabadell i el Premi Josep Maria Llompart (2009) dins l’edició dels Premis 31 de Desembre atorgats per l’Obra Cultural Balear i el Premi Jaume II del Consell de Mallorca (2010), en el marc de la Diada Nacional de Mallorca.
L’OJIPC i el Cor configuren la plantilla, seguint, en la mesura possible, criteris d’equilibri territorial, mitjançant proves d’accés anuals (març-abril) als diversos territoris, convocades oportunament a través de la seva pàgina web.
Per la seva banda, el Cor Jove dels Països Catalans va néixer a Mallorca, sota l’impuls de l’entitat Forum Musicae formant part del projecte de l’OJIPC i es creà amb el suport dels representants dels moviments corals de l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja d’Aragó i les Illes Balears, els quals, reunits a Palma el 6 de juny de 2009, van decidir reforçar-ne la fundació.
El Cor està format per joves de 18 a 26 anys –residents a l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Franja d’Aragó, Illes Balears i País Valencià– i té com a objectiu recuperar i difondre el patrimoni musical de tot l’àmbit cultural català i amb la llengua com a vincle d’unió. Dirigit per Esteve Nabona i amb Pau Casan com a pianista, el seu repertori va des de la música tradicional d’àmbit català fins a la simfònica coral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada